Ucraina a suferit pierderi semnificative în regiunea rusă Kursk, cedând peste 40% din teritoriul cucerit în urma unei ofensive surpriză desfășurate în luna august. Potrivit unei surse militare ucrainene de rang înalt, citată de Reuters și Agerpres, aceste pierderi sunt rezultatul unor valuri de contraatacuri organizate de forțele ruse, care au reușit să respingă trupele Kievului în mai multe sectoare.
Detalii strategice și mobilizarea forțelor ruse
Sursa, din cadrul Statului Major al Ucrainei, a explicat că Rusia a mobilizat aproximativ 59.000 de militari în regiunea Kursk după ce Ucraina a lansat un atac rapid și a avansat pe teritoriul rus. Operațiunea, desfășurată la doi ani și jumătate de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, a luat prin surprindere Moscova. „Cel mult, noi am controlat circa 1.376 de kilometri pătrați. Acum, desigur, acest teritoriu este mai mic. Inamicul își sporește contraatacurile”, a declarat sursa ucraineană. „Acum controlăm circa 800 de kilometri pătrați. Vom deține controlul asupra acestui teritoriu atât timp cât este necesar din punct de vedere militar”, a adăugat aceasta.
Context istoric și obiectivele ofensivei
Această operațiune a reprezentat prima invazie terestră pe teritoriul rus lansată de o putere străină după cel de-al Doilea Război Mondial. Ucraina a urmărit să reducă presiunea rusească asupra estului și nord-estului țării, să forțeze Rusia să își retragă trupele care avansează treptat în estul Ucrainei și să obțină un avantaj strategic pentru eventuale negocieri de pace.
Cu toate acestea, forțele ruse continuă să înregistreze progrese în regiunea Donețk, menținând presiunea asupra trupelor ucrainene și complicând eforturile Kievului de a stabiliza frontul.
Rolul forțelor nord-coreene
Sursa din Statul Major ucrainean a mai declarat că aproximativ 11.000 de soldați nord-coreeni au fost trimiși în regiunea Kursk pentru a sprijini Rusia, însă majoritatea acestora se află încă în faza de pregătire. Prezența acestor forțe este un element care ar putea influența semnificativ echilibrul militar din zonă, deși informațiile privind desfășurarea lor nu au fost confirmate oficial de Moscova. „Cea mai mare parte a acestor forțe încă își continuă pregătirea”, a precizat sursa.
Lipsa unei reacții oficiale din partea Rusiei
Ministerul rus al Apărării nu a răspuns solicitărilor Reuters pentru comentarii cu privire la evaluările făcute de Ucraina în legătură cu situația din regiunea Kursk. Moscova nu a confirmat și nici nu a infirmat până acum prezența trupelor nord-coreene, iar Reuters nu a putut verifica independent cifrele și informațiile oferite de sursa ucraineană.
Concluzii și implicații internaționale
Ofensiva surpriză din Kursk a demonstrat capacitatea Ucrainei de a executa atacuri strategice pe teritoriul rus, însă răspunsul ferm al Moscovei a evidențiat dificultățile în menținerea câștigurilor teritoriale. Pierderea teritoriilor din Kursk reprezintă o lovitură pentru obiectivele strategice ale Kievului, în timp ce avansurile rusești în Donețk continuă să pună presiune pe fronturile ucrainene. Conflictul rămâne unul de uzură, iar perspectivele unor negocieri de pace par încă îndepărtate, în contextul intensificării acțiunilor militare.