Victor Ilie, fost jurnalist la Recorder și un nume asociat cu presa de investigație, se află sub un val de acuzații grave care îi distrug credibilitatea. Patrick André de Hillerin îl califică drept „o fraudă totală”, evidențiind multiple incidente care ar dovedi lipsa de etică și manipularea situațiilor pentru beneficii personale. De la proiecte jurnalistice eșuate până la investigații controversate bazate pe identități false și inițierea unor propuneri discutabile, Ilie este acuzat că a ridicat frauda jurnalistică la un nivel fără precedent, afectând în mod grav încrederea publicului în presă.
Jurnalistul Patrick André de Hillerin:
„Am văzut că unele publicații până la proba contrarie onorabile din Occident își bazează materialele despre lovitura de stat preventivă/constituțională din România pe discuții cu Victor Ilie, care are obiceiul de a se prezenta ca jurnalist/ziarist.
Scuze că intervin, dar nu e. În niciun caz nu este ce se pretinde a fi.
Victor Ilie este, în general, fraudă totală.
A fost unul dintre cei 3 fondatori ai proiectului de „presă independentă” Inclusiv. Au luat bani de la oameni, cum se face, și n-au produs nimic. Dar la ei a fost mai flagrant, pentru că erau și puțini și nici nu produseseră chiar nimic.
Apoi, după o vreme, a ajuns la Recorder. Unde a comis o fraudă de presă, că eu altfel nu pot să-i spun.
Marele material „Clanul marelui alb” fix asta a fost: o fraudă. Omul și-a creat o identitate falsă, a inventat niște oportunități de investiții și a propus să dea șpagă unor intermediari din sistemul bisericesc. Rețineți asta: el a propus, mereu, în formule consacrate. Nu i s-a cerut, nu i s-a sugerat până nu a sugerat el, ca antreprenor, că ar putea face lucruri ca să fie bine.
Pentru mine, Victor Ilie a adus frauda jurnalistică la un asemenea nivel încât nici dacă am fi amândoi în același loc, în același timp, am vedea același lucru și el ar scrie fix despre ce am văzut și eu, eu nu l-aș mai crede.
La Cațavencii am renunțat, anunțând public asta, să mai scriu rubrica despre presă, o rubrică ce a existat încă de pe vremea Cațavencu Incomod, de când a inventat-o Mircea Toma, cu numele „Cuvântul care demolează”, replică la o emisiune TVR a lui Vartan Arachelian, „cuvântul care construiește”. Nici nu prea mai aveam despre ce să scriu, nici nu ne făcea bine. POliticienii sunt urâți de presă în funcție de subsidii. Noi, din cauza acelei rubrici în care, oricare dintre noi ar fi scris-o, n-am iertat pe nimeni, eram urâți cam de toată presa românească gratis. Am văzut asta de nenumărate ori: un text pus la noi avea șanse mai mici să fie citat corect decât un text sau o informație publicate individual. Dacă aș fi pus chestia cu discursul plagiat al fiicei lui Geoană pe Cațavencii, site sau FB, aproape nimeni nu ar mai fi citat autorul informației originale.
Așadar, cât eram la Cațavencii și responsabil, nu am mai vrut să scriu de rău despre oameni care pretind că fac presă.
But, hey…”