În cadrul celei de-a 47-a ediții a Salonului Național „Mihai Eminescu”, desfășurat pe 9 ianuarie sub egida Camerei Deputaților, Claudiu Dumitrache a lansat „Acatistul simbolic al Geniului Național”, un moment cu profunde semnificații culturale, integrat în „Anul Eminescu”. Evenimentul a fost organizat de Grupul Colecționarilor de Medalii și Insigne „Mihai Eminescu” al Societății Numismatice Române, atrăgând numeroase personalități marcante ale vieții culturale și literare din România, potrivit Gandul.ro.
Citește și: Rareș Prisacariu împlinește astăzi 9 ani! Claudiu Dumitrache: “o speranță tare, un talent unic”
Prezentarea acestui moment a fost realizată de poetul Nicolae-Florentin Streche, secretarul Societății Regal Literar, care a transmis și mesajul academicianului Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române. În cadrul mesajului său, acad. Ioan-Aurel Pop a evidențiat: „Aici avem de-a face cu un acatist simbolic, pe de o parte, iar pe de alta, Eminescu a fost și este adorat de mulți români ca un sfânt.”
În același context, președintele Academiei Române a subliniat contribuțiile lui Claudiu Dumitrache: „Tânărul cu un talent așa de mare, Claudiu Dumitrache este un fin cunoscător al teologiei ortodoxe, al tipicului slujbelor și al vieții bisericești. În același timp, este un poet, dotat cu sensibilitate de poet și un admirator și diortositor al creației Eminescului. El explică tinerilor de vârsta lui opera fără egal a «băietului» care cutreieră păduri la Ipotești, adică face un fel de «îndreptări» spre cunoașterea mai aprofundată a poetului.”
În continuare, acad. Ioan-Aurel Pop a apreciat unicitatea acestei creații: „Acatistul este o idee originală care se adaugă laudelor aduse autorului «Luceafărului», cel care a incumbat toată cultura acestui popor, sublimând-o în «țeava subțire» a unui crin cu parfumuri amețitoare, cum ar fi spus George Călinescu. În «Acatist» se pomenesc cele sfinte, dar și «Junimea», Berlinul, Vieru, Dabija, Maica Benedicta, Arghezi, monahul Nicolae, Șaguna, Bartolomeu Anania, Iorga, Enescu, Ziua Culturii Naționale etc.”
Evenimentul a reunit invitați speciali precum Excelența Sa, doamna Iuliana Gorea-Costin – Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar, actrița Claudia Motea, jurnalista Teodora Marin, conf. univ. dr. Cristiana Sima, regizoarea Victoria Baltag (Ferreira), eminescologul Nae Georgescu, prof. univ. dr. Maria Petrescu – președinta Asociației „Mihai Eminescu – Luceafărul”, jurnalista Raluca Găină, impresara Florența Marin, precum și numeroși actori, muzicieni și scriitori.
Citește și: Seară de patriotism la Ploiești: Concertul „Țara mea de dor” a unit iubitorii de tradiție și cultură – VIDEO
Lansarea „Acatistului simbolic al Geniului Național” reprezintă un omagiu unic adus memoriei și operei lui Mihai Eminescu, integrând într-un mod original dimensiunea religioasă și culturală a poetului. La 175 de ani de la nașterea sa, momentul rămâne un prilej de reflecție asupra valorilor naționale și a impactului acestora în prezent.