În contextul unor tensiuni tot mai pronunțate între Budapesta și Bruxelles, premierul ungar Viktor Orban a afirmat vineri că Ungaria nu intenționează să iasă din Uniunea Europeană, însă și-a exprimat clar dorința de a contribui la o reformare profundă a blocului comunitar, alături de alți lideri conservatori. Reacția lui Orban vine după ce premierul liberal polonez Donald Tusk l-a acuzat că ar urmări în mod deschis retragerea Ungariei din UE, alimentând speculațiile apărute în urma unor declarații ale liderului de la Budapesta privind o presupusă încurajare primită din partea președintelui american Donald Trump în acest sens.
Într-un mesaj publicat pe rețeaua X (fosta Twitter), Viktor Orban i-a transmis direct lui Tusk: „Dragă Donald (Tusk). Să nu-ţi faci prea multe iluzii. Ungaria nu va ieşi din UE. Dar o vom transforma împreună cu ‘Patrioţii pentru Europa’ astfel încât să fie din nou ce a fost atunci când Polonia şi Ungaria i s-au alăturat”. Grupul „Patrioţi pentru Europa”, promovat activ de Orban în Parlamentul European, militează pentru o linie politică suveranistă și conservatoare.
Comentariul lui Orban a fost un răspuns la o afirmație recentă a lui Donald Tusk, cunoscut pentru poziția sa ferm pro-europeană și fost președinte al Consiliului European, care l-a acuzat pe premierul ungar că „vorbeşte deschis despre părăsirea Uniunii Europene”. Orban a ținut să sublinieze că aderarea Ungariei și Poloniei la UE în 2004 s-a făcut într-un alt context politic, când, potrivit lui, „birocraţii de la Bruxelles serveau poporul, nu pe ei înşişi” și „nu se amestecau în dezbaterile politice interne ale statelor membre”.
Tensiunile dintre Orban și instituțiile europene au fost alimentate recent și de o declarație făcută de acesta la un forum desfășurat miercuri în orașul Pilisvörösvár, unde a povestit un dialog purtat cu președintele american Donald Trump: „Domnule preşedinte, avem nevoie de o ofertă bună”, i-ar fi răspuns Orban lui Trump, după ce acesta l-a întrebat când va scoate Ungaria din UE. Orban a adăugat că Trump îi adresează în mod constant această întrebare în convorbiri telefonice, iar el răspunde invariabil că o eventuală ieșire a Ungariei din UE va fi luată în calcul doar atunci când va deveni mai profitabilă decât apartenența la blocul comunitar, menționând că 85% din exporturile țării merg spre statele membre ale Uniunii.
Relația conflictuală a guvernului ungar cu Comisia Europeană persistă, executivul comunitar acuzându-l pe Orban de multiple încălcări ale statului de drept, printre care se numără limitarea drepturilor comunității LGBT, refuzul de a primi migranți ilegali, controlul presei și al sistemului judiciar, dar și ignorarea deciziilor Curții de Justiție a Uniunii Europene. În plus, Bruxelles-ul critică apropierea liderului ungar de președintele rus Vladimir Putin.
În urma acestor divergențe, Comisia Europeană a suspendat accesul Ungariei la fondurile europene aferente Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, în valoare de 5,8 miliarde de euro, și a activat în decembrie 2022 mecanismul de condiţionalitate, blocând aproximativ 23 de miliarde de euro din fondurile de coeziune destinate acestei țări. Totuși, după o serie de negocieri tensionate și manevre politice, Ungaria a reușit să obțină deblocarea a circa 13 miliarde de euro până la sfârșitul anului 2023, când amenințase că va bloca ajutorul european pentru Ucraina.
Pe acest fond, Orban a reafirmat vineri intenția de a continua confruntarea cu Bruxelles-ul: „Desigur, Bruxelles-ul ne spune că dacă lăsăm migranţii să intre, dacă renunţăm la protecţia copiilor (în faţa acţiunilor LGBT), dacă ne schimbăm poziţia din pro-pace în pro-război, atunci vom avea uşor acces la aceşti bani. Dar eu spun ‘nu’ acestui preţ. Mai bine luptăm”, a afirmat premierul, potrivit agenției ungare MTI.
