Într-o demonstrație remarcabilă de inițiativă și devotament, Pr. Dan Damaschin din Iași a reușit să realizeze ceea ce autoritățile nu au putut în trei decenii: construirea primului spital caritabil din România, dedicat persoanelor defavorizate. Acest proiect monumental a fost realizat în doar doi ani, cu ajutorul donațiilor generoase ale oamenilor.
Părintele Dan Damaschin și Crearea Primului Spital Caritabil din România în Doi Ani
Lucrările la spital au început acum doi ani și jumătate și au ajuns acum la un grad impresionant de finalizare, depășind 90%. Părintele Dan Damaschin a fost motorul acestui proiect, care a fost finanțat exclusiv prin donații.
Clinica, care se apropie de finalizare, necesită încă aproximativ 2 milioane de euro pentru a deveni complet operațională. Părintele face apel la comunitate pentru sprijin suplimentar. Principalii beneficiari ai acestei clinici vor fi mamele și copiii cu posibilități financiare reduse, precum și alte persoane nevoiașe.
Proiectul a transformat un hotel de patru stele din cartierul Tudor Vladimirescu într-un spital modern, echipat cu aparatură medicală de ultimă generație. În interiorul spitalului sunt planificate mai multe secții, inclusiv chirurgie, stomatologie, oftalmologie, ginecologie, pediatrie, și o farmacie unde pacienții vor putea obține gratuit medicamentele necesare.
Părintele Dan Damaschin subliniază importanța acestui centru medical: „Un spital, un centru medical, o policlinică dacă vreți cu tot ceea ce trebuie să aibă acest loc pentru că oamenii sărmani și aici cu precădere copiii sărmani, orfani și mamele greu încercate de sărăcie să aibă tot ceea ce înseamnă grijă și atenție atunci când omul se îmbolnăvește. Este un lucru cunoscut că sistemul medical din România nu prea face față la toate solicitările. Populația fiind din ce în ce mai bolnavă, din ce în ce mai săracă. Cu atât mai mult când se îmbolnăvește o mama fără asigurare medicală sau un copil cu asemenea mama, unde de obicei se închide ușa spunându-se că dacă nu este asigurare, dacă nu este resursă financiară pentru plata unei investigații sau pentru un medicament atunci oamenii rămân în suferință și lucrul acesta produce multă întristare.”
Pentru finalizarea finisajelor și achiziționarea echipamentelor medicale necesare, mai sunt necesari aproximativ două milioane de euro. Părintele Dan Damaschin detaliază situația financiară a proiectului: „Cu toate acestea mai avem nevoie de undeva de cam 400 de mii de euro în clipă de față. Greul nu este acesta. Greul este când trebuie să mergem să luăm echipamentul din Germania, care vine el aici în România. CT-uri, RMN-uri, grafele și radiografele ale căror valoare totală este undeva de aproximativ un milion jumătate de euro. Din aceatsa suma s-a plătit un avans de 140 de mii de euro. Avem în banca undeva la 600 de mii de euro puși deoparte pentru rată doi, dar atenție vine rată trei, undeva prin decembrie, ianuarie.”
În mansarda centrului medical a fost amenajată o capelă, precum și o sală de mese, unde pacienții vor putea beneficia de o masă caldă. Această realizare notabilă a Părintelui Dan Damaschin reflectă un angajament profund față de binele comunității și o viziune inovatoare în domeniul asistenței medicale caritabile.
Povestea tristă din spatele Spitalului Veronica
Pr. Dan Damaschin, un preot implicat în ajutorarea a mii de copii, mamelor și persoanelor în nevoie, se pregătește să inaugureze la Iași primul centru medico-social, numit „Veronica”. Proiectul, inspirat de povestea tristă a Veronicăi, o mamă a cinci copii care a decedat din cauza unui cancer tratabil, vizează să ofere asistență medicală de calitate persoanelor defavorizate care nu își pot permite astfel de servicii.
Părintele Damaschin își exprimă dorința profundă de a realiza acest centru, motivat de cazul Veronicăi, o mamă prea ocupată să-și crească copiii, care nu a reușit să trateze la timp boala sa. „Veronica este o mamă a cinci copii, care a murit din cauza unui cancer care nu ar fi trebuit să o ucidă. Era un cancer operabil și tratabil, era posibil ca acea mamă să se facă bine. Cu toate acestea, ea s-a preocupat cel mai mult să fie mamă și să fie alături de copiii ei și nu a putut trata la timp acea boală care, într-un final, a răpus-o.”
Centrul se va axa pe oferirea de servicii și investigații medicale pentru persoane din categorii vulnerabile. Până în prezent, aproximativ 2.900 de mame și 10.000 de copii beneficiază de ajutorul părintelui. Acesta subliniază importanța accesului la îngrijire medicală de calitate, mai ales pentru femeile însărcinate, mamele singure și copiii.
Citește și: Top 10 Rețete de Mâncare de Post Rapidă și Delicioasă
Proiectul a avansat considerabil odată cu achiziționarea unui fost hotel în Iași, transformat cu ajutorul donațiilor și voluntarilor într-o policlinică. „A durat doi ani de zile pentru schimbarea destinației clădirii care, în momentul în care a fost achiziționată, era un hotel. În Ajun de Crăciun am primit autorizația semnată și iată că, astăzi, am început să evacuăm clădirea și în aproximativ șase luni sperăm să primim aparatură medicală și să începem autorizarea pentru diverse medicale.”
Pr. Damaschin evidențiază, de asemenea, că funcționarea centrului va fi posibilă datorită susținerii oamenilor cu suflet mare, inclusiv a medicilor angajați și a personalului voluntar, dedicați îngrijirii celor aflați în nevoie.