Într-un scandal neașteptat care zguduie lumea muzicii populare românești, Gheorghe Turda și Grigore Leșe se află într-un conflict deschis, cu acuzații grave și dezvăluiri controversate. Totul a început când Grigore Leșe a afirmat că melodia „Așa-i românul” face parte din folclorul maghiar, declarație care l-a scos din sărite pe Gheorghe Turda.
Conflictul dintre Gheorghe Turda și Grigore Leșe escaladează: Acuzații de falsificare a istoriei, repetenții la Conservator și interpretări distorsionate
Acesta din urmă a respins vehement afirmațiile lui Leșe, susținând că piesa are origini românești și nu ungurești. Însă, Turda nu s-a limitat doar la a-și apăra punctul de vedere; el a adus dovezi și detalii în sprijinul afirmațiilor sale. Artistul a povestit că în 1970 a cântat „Așa-i românul” în piața din Cluj, alături de Dumitru Fărcaș, și a subliniat caracterul patriotic al melodiei.
Potrivit revistei viva.ro, într-o dezvăluire surprinzătoare, Turda a sugerat că Leșe și alți interpreți au venit după el și au distorsionat intenționat istoria acestei melodii. A infirmat ideea că aceasta ar fi fost lansată în 1989, susținând că a fost prezentă la eveniment înainte de apariția altor artiști cunoscuți precum Leșe și Furdui Iancu.
„Atunci s-a lansat acest cântec patriotic, nu în 1989. Acesta e adevărul. Putem face o discuție foarte importantă. Și Veta cu Furdui au venit după mine. Eu spun adevărul. Iar el cântă și fals. Toate imprimările lui sunt cum sunt.
Cântă pe lângă ton. Mă mir că inginerul de sunet nu avea ureche muzicală. Cum să dai drumul așa o piesă care a devenit atât de cunoscută în acest fel? Cum să o dai cântată fals? Numai eu spun treaba asta, ceilalți nu au curaj să spună. Dar eu spun adevărul”, a mai declarat Gheorghe Turda.
Turda a acuzat și pe Nicolae Furdui Iancu că ar fi interpretat melodia într-un mod fals, sugerând că acesta a cântat pe un ton incorect. Într-o atitudine vehementă, Turda a afirmat că nimeni nu are curajul să spună adevărul despre interpretările distorsionate ale lui Furdui Iancu și a pus sub semnul întrebării abilitățile muzicale ale inginerului de sunet care a permis lansarea acestor înregistrări.
„Nicio relevanță pentru publicul larg! Deci, întrebarea cine se pune este ‘Cine au venit primii în Ardeal, ungurii sau românii?’. El poartă costum unguresc, de aceea ține cu ei. Nu are nimic românește din locul lui, nici măcar veșmintele lui. Ținuta e ungurească toată! Părintele Gagea a lansat prima dată cântecul acesta, la Cenaclul Flacăra.
Iar eu, în 1970, când Furdui sau Veta încă nici nu se născuseră, eu eram student la Cluj. Nu era 1 Decembrie atunci, era 24 ianuarie. Era Unirea mică. Și eu, Gheorghe Turda cu Dumitru Fărcaș, în centrul orașului Cluj, lângă statuie, după ce am cântat această piesă, am fost ‘bumbăciți’ de unguri cu bulgări de zăpadă și pietre în bulgăre. Eu cântam cu Fărcaș”, a declarat Gheorghe Turda pentru viva.ro.
Controversa a atins apogeul când Gheorghe Turda a adus la cunoștința publicului detalii din trecutul academic al lui Grigore Leșe. A dezvăluit că acesta ar fi rămas repetent de șapte ori la Conservator, din cauza absențelor repetate de la ore. Potrivit spuselor lui Turda, Leșe era „prieten cu paharul” și nu se prezenta la cursuri, motiv pentru care a fost sancționat de mai multe ori.
„E melodie românească, nicidecum ungurească. Pentru că ei nu au de unde să știe, ardelenii, că e muzică ungurească. El nu știe vioara, știe doar teoria. El a rămas corigent de șapte ori la Conservator, nu o dată. De șapte ori a rămas repetent! De abia l-a trecut profesorul meu de canto.
Era rector pe atunci. Pentru că Leșe era prieten cu paharul și nu prea venea pe la ore. Și atunci a rămas repetent de șapte ori. Toată lumea știe asta! Și el face pe teoreticianul și marele dascăl. Hai să fim seroși! Să nu se pună nimeni cu Turda, că eu le spun la toți, spun adevărul. Pentru că ei le înfloresc în felul lor”, a mai declarat Gheorghe Turda, pentru Viva.ro.
În ciuda acuzațiilor, Grigore Leșe nu a rămas tăcut. Răspunsurile și reacțiile publice la aceste dezvăluiri uluitoare rămân de urmărit într-un conflict care nu pare să se apropie de o soluționare.
Citește și: România Sub Asaltul Naturii: Furtună de Zăpadă cu Tunete și Fulgere la Constanța