În ciuda performanțelor notabile ale economiei americane și a avansului impresionant al bursei în 2023, un raport recent al celei mai mari bănci de investiții de pe Wall Street, JPMorgan Chase, a atras atenția asupra unui viitor economic sumbru pentru majoritatea americanilor. Potrivit analizei realizate de Marko Kolanovic, strategul-șef al JPMorgan pentru piața bursieră, se preconizează că până la jumătatea anului viitor, 99% din cetățenii americani vor trăi mai prost decât înaintea pandemiei.
În Spatele Prospețimii Economice: JPMorgan Anunță Că Mulți Americani Vor Trăi Mai Prost
Conform raportului, 80% din consumatorii din Statele Unite, responsabili pentru aproximativ două treimi din totalul consumului național, și-au epuizat deja economiile realizate în timpul lockdown-urilor cauzate de pandemia de COVID-19. Kolanovic subliniază că doar cei mai înstăriți 1% dintre consumatori vor experimenta o situație financiară mai favorabilă comparativ cu perioada pre-pandemică.
Citește și: Alertă pentru șoferi: Prețurile la carburanți vor exploda în 2024! Triplă majorare a accizelor
Analiza oferită în raport aduce în atenție diverse semne de avertisment, inclusiv o creștere semnificativă a întârzierilor în plata împrumuturilor cu cardurile de credit și împrumuturile destinate achiziționării de autoturisme. În plus, există o creștere notabilă a cererilor americanoilor pentru declararea falimentului personal.
Un aspect paradoxal evidențiat de JPMorgan este discrepanța dintre performanțele economiei în ansamblu și situația financiară a cetățenilor obișnuiți. În timp ce economia americană a evitat recesiunea în 2023 și a înregistrat o creștere puternică a Produsului Intern Brut, analiza indică faptul că această prosperitate nu a fost resimțită în mod echitabil de către majoritatea americanilor.
În luna octombrie, JPMorgan estima că economiile suplimentare ale americanilor, care atinseseră un vârf de 2,1 trilioane de dolari în august 2021, s-au diminuat semnificativ la mai puțin de 148 de miliarde de dolari. Această tendință descrescătoare a economiilor personale este paradoxală în contextul general al performanței economice pozitive.
Inflația persistentă și creșterea prețurilor locuințelor pe durata pandemiei sunt identificate drept factori care au redus impactul benefic al creșterii economice asupra cetățenilor. Chiar dacă bursa americană a cunoscut creșteri spectaculoase în diverse sectoare, majoritatea americanilor par să nu fi beneficiat în mod direct de această ascensiune economică.
În concluzie, raportul JPMorgan Chase avertizează că, în ciuda performanțelor economice la nivel macro, există o disjuncție semnificativă între situația financiară a elitei și cea a majorității cetățenilor americani. Cu o așteptare că doar cei mai bogați vor cunoaște o îmbunătățire semnificativă, se conturează un peisaj economic în care majoritatea americanilor se confruntă cu o perspectivă financiară precară în viitorul apropiat.