Printr-o declarație semnificativă care se anunță a avea repercusiuni în diverse sectoare, Marius Voineag, procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) din România, a făcut cunoscută o schimbare strategică în focusul investigațiilor din structura pe care o conduce. Anunțul a fost făcut în timpul participării sale la Workshop-ul Interinstituțional privind procesul de recuperare a bunurilor infracționale, desfășurat în Republica Moldova în perioada 7-8 decembrie 2023.
DNA Pregătește O Lovitură Masivă: Procurorul-șef Anunță Schimbarea Radicală a Focusului Investigativ
Împreună cu procurorii Viorel Cerbu și Simona Prescorniță, Marius Voineag a luat parte la discuții privind procesul de recuperare a bunurilor dobândite ilegal. Workshop-ul a adus împreună autorități responsabile cu recuperarea activelor din domeniul aplicării legii atât din România, cât și din Republica Moldova.
Pe data de 8 decembrie 2023, Marius Voineag a consolidat aceste discuții printr-o întâlnire de lucru cu Ion Munteanu, Procurorul General interimar al Republicii Moldova, și Veronica Dragalin, procurorul-șef al Procuraturii Anticorupție, la sediul Procuraturii Anticorupție din Republica Moldova.
Proclamând o Nouă Direcție:
„Lupta împotriva corupției la nivel înalt nu poate fi cu adevărat eficientă cât timp produsul infracțiunilor nu este recuperat, iar prejudiciul creat statului nu se întoarce la buget. Scopul celor care comit infracțiuni de genul celor care intră în competența DNA este obținerea unui profit material, iar din acest punct de vedere, recuperarea prejudiciilor are și un rol de descurajare.
România are o experiență extrem de valoroasă în ceea ce privește lupta împotriva marii corupții, cu rezultate absolut remarcabile, dar încă are o problemă, așa cum multe țări europene au, cu recuperarea banilor furați. Principalul meu obiectiv la conducerea DNA, așa cum am anunțat chiar din prima zi, este tocmai dinamizarea activității de recuperare, centrarea anchetelor pe zona de investigații financiare, de indisponibilizare a bunurilor și sumelor de bani rezultate în urma infracțiunilor indiferent unde s-ar afla.
Republica Moldova s-a angajat să pornească pe un nou drum european, iar acest drum, după cum chiar exemplul României îl arată, este indisolubil legat de combaterea marii corupții. Beneficiind de experiența noastră, Republica Moldova poate scurta acest drum nu tocmai ușor, învățând din greșelile noastre și preluând ceea ce s-a făcut bun, iar noi, nu doar la nivelul DNA, vom susține și încuraja toate demersurile colegilor din Moldova.”, a declarat procurorul-șef al DNA, Marius Voineag.
Context:
Evenimentul a adunat în același cadru autorități cu atribuții în aplicarea legii și recuperarea bunurilor provenite din infracțiuni, atât din România, cât și din Republica Moldova. Printre participanți s-au numărat Procurorul General interimar al Republicii Moldova, Ion Munteanu, șeful Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale, Serghei Carapunarlî, procurorul-șef al Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, precum și procurorul-șef interimar al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, Victor Furtuna. Delegația română a fost condusă de Marius Voineag, procuror-șef al DNA, și Cornel Călinescu, director general ANABI.
Dezbaterile din cadrul seminarului s-au axat pe identificarea și confiscarea bunurilor provenite din infracțiuni, acordând o atenție deosebită sesizării infracțiunilor de spălare a banilor, evaluării profilurilor financiare, identificării bunurilor și punerii în aplicare a sechestrelor. Un accent important a fost pus și pe gestionarea bunurilor confiscate.