Într-un eveniment rar și spectaculos, Munții Făgăraș au oferit zilele trecute o privire neobișnuită către crestele Munților Rodnei și Țibleș, situați la o distanță uimitoare de peste 220 de kilometri. Această ocazie extraordinară, generată de condiții meteorologice deosebite, a fost imortalizată de Daniel Opaiț, un talentat fotograf de wildlife dedicat activității sale în acest masiv muntos.
Iluzia optică dezvăluie crestele Munților Rodnei și Țibleș la peste 220 de kilometri distanță
În zilele reci de iarnă, când aerul devine rar și atmosfera cristalină, oamenii norocoși pot fi martorii unor momente fascinante și rare. Daniel Opaiț, cunoscut pentru explorarea Munților Făgăraș și fotografierea faunei sălbatice, a surprins cu aparatul său fotografii impresionante ale vârfurilor Munților Rodnei și Țibleș, văzute de pe crestele Făgărășene.
Citește și: Zăpada a pus stăpânire pe șoselele României! Avertismentul Poliției Române
„Munții Țibleș și Munții Rodnei văzuți din Făgăraș. Mai ales iarna există situații în care atmosfera este clară, iar vizibilitatea pare nelimitată. Într-o astfel de zi cu inversiuni termice am putut observa toate masivele muntoase ce înconjoară Transilvania. Până la Țibleș sunt circa 200km. în linie dreaptă“, a notat Opaiț.
Fascinația nu s-a oprit doar la distanța considerabilă acoperită de privirea fotografului. Imaginile surprinse de Daniel Opaiț au dezvăluit și un alt aspect uimitor – fenomenul de miraj. Iluzia optică creată de un strat de aer la o anumită înălțime a dus la deformarea imaginii vârfurilor montane, oferind impresia că acestea ies parcă din norii de deasupra și sunt răsturnate.
„Foarte interesantă este și iluzia optică creată de un strat de aer de la o anumită înălțime, ce a deformat imaginea vârfurilor. Nu am mai văzut un astfel de fenomen. În cazul Rodnei, cele mai înalte vârfuri (Pietrosul Mare) ieșeau din acea pătură de aer“, a adăugat Opaiț.
Fenomenul de miraj, explicat de specialiști, este rezultatul refracției luminii în atmosferă și apare în special în regiunile cu temperaturi extreme, precum deșerturile sau suprafețele încălzite de asfalt. Mirajul nu este doar un fenomen terestru, ci poate fi observat și pe mare, adăugând o dimensiune suplimentară spectacolului optic.
Citește și: Cisternă cu motorină răsturnată pe DN 1, Sibiu: Risc de explozie! Trafic blocat, autoritățile în alertă!
Studiul acestui fenomen optic iluzoriu, care aduce contribuții semnificative la domeniul opticii atmosferice, arată că lumina este refractată în moduri fascinante în mediul înconjurător. Astfel de experiențe rare nu numai că oferă privitorilor un moment de uimire, ci și stimulează cercetările științifice asupra comportamentului luminii în atmosferă.