În ajunul Crăciunului, zona seismică Vrancea din România a fost zguduită de o serie de cutremure, alertând populația și punând în atenția specialiștilor riscurile seismice în regiune.
Val de cutremure astăzi în România! Cel mai mare, având magnitudinea de 4.2, s-a produs în Vrancea
Primul semnal seismic a fost înregistrat de către experții de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) în dimineața zilei de 24 decembrie, la ora 2:14 dimineața. Acesta a avut o magnitudine de 2.7 pe scara Richter, fiind un avertisment semnificativ pentru evenimentele ce aveau să urmeze.
Al doilea cutremur a survenit la ora 5:36, având o magnitudine de 2.8 pe scara Richter și o adâncime de 140 de kilometri. Acesta a adăugat la tensiunea deja simțită în regiunea Vrancea, reconfirmând vulnerabilitatea seismică a zonei.
Momentul de vârf al seriei de cutremure a fost înregistrat la ora 08:06:28 (ora locală a României), tot în ziua de 24 decembrie, când un cutremur cu magnitudinea de 4.2 a avut loc în zona seismică Vrancea. Epicentrul acestui eveniment s-a situat la o adâncime de 96.8 km, generând îngrijorare în comunitățile din apropiere.
Potrivit specialiștilor INCDFP, orașele situate în proximitatea epicentrului au fost cele mai afectate, cu Focșani la 35 km vest, Buzău la 59 km nord, Sfântu-Gheorghe la 76 km est, Brașov la 87 km est, Bârlad la 95 km sud-vest, Ploiești la 98 km nord-est și Bacău la 99 km sud.
Cutremurul care a marcat cea mai semnificativă mișcare tectonică din acest an în România a avut intensitatea de 5.7 grade și a fost înregistrat pe 14 februarie în județul Gorj, la o adâncime de 6.3 kilometri.
Seismele din perioada recentă au creat o atmosferă de neliniște în rândul populației, amintind de alte evenimente semnificative, precum cutremurul din 10 noiembrie în județul Gorj, cu magnitudinea de 4.3 și adâncimea de 70 km. În plus, în data de 13 noiembrie, un cutremur cu magnitudinea de 3.2 a fost înregistrat în zona seismică Vrancea, la o adâncime de 80 km.
Citește și: Ninsoare abundentă în centrul României! Cel mai intens fenomen întâlnit în ultimii ani!
Această activitate seismică constantă ridică îngrijorări cu privire la măsurile de siguranță și pregătirea comunităților pentru a face față amenințărilor seismice. Autoritățile sunt îndemnate să intensifice eforturile de informare și educație publică cu privire la comportamentul adecvat în caz de cutremur și la importanța pregătirii pentru astfel de evenimente naturale.