În cadrul unei emisiuni din mediul online, Pr. Vasile Ioana a adus lumină asupra unui subiect controversat: spălarea în zilele de Crăciun și Bobotează. Cu argumente teologice și tradiționale, preotul a spulberat miturile care circulă în societate și a îndemnat credincioșii să se informeze corect din surse sigure.
Părintele Vasile Ioana demontează tradițiile greșite legate de sărbătorile mari
Părintele Ioana Vasile a început prin a sublinia că în zilele de sărbătoare mare, conform calendarului creștin-ortodox, nu se muncește, dar asta nu înseamnă că este interzis să te speli sau să îndeplinești activități obișnuite precum punerea mesei sau spălarea vaselor. El a subliniat că Biserica este o ghidare și o mamă care îi îndrumă pe credincioși să facă ceea ce este corect și benefic pentru ei și familiile lor.
Citește și: Pr. Ioan Istrati: Dumnezeu e aproape, la câteva sute de metri
Desființând miturile, preotul a precizat: „Viața mea e mai frumoasă de când am o mașină de spălat vase. Normal că avem voie, putem face tot ce ține de ziua aceea. Da, că eu mă duc în parc, mă schimb, mă întorc și fac un duș. Nu am păcătuit că fac un duș. A patra zi de Crăciun, pe 28 decembrie, este o zi normală și atunci pot să spăl rufe, pot să fac alte lucruri care nu țin neapărat de ziua aceea.”
Părintele Ioana Vasile a argumentat că și Hristos a învățat că în zi de sărbătoare nu trebuie să legi gura boului care are nevoie să se hrănească, iar lucrurile obișnuite nu sunt considerate păcate. El a subliniat că spălarea este permisă în zilele în care calendarul nu este marcat cu „ținere” (sărbători mari).
Referitor la tradiția românească care susține că după Bobotează nu ar trebui să te speli aproximativ o săptămână, Părintele Ioana Vasile a clarificat că aceasta este o informație falsă. Acesta a îndemnat creștinii să se documenteze din surse sigure, precum cărțile bisericești, și a catalogat aceste interdicții de a face baie drept „tradiții băbești”.
„De Bobotează avem același principiu. Toate apele se sfințesc cu prezența lui Hristos în apele Iordanului și noi atunci, în ziua de Bobotează, facem mare slujbă. Iar apa devine aghiazmă. Dar asta nu înseamnă că tu 8 zile nu ai voie să-ți faci duș, să speli, este greșit.
Noi ținem ziua de Bobotează, de Sfântul Ioan, dar de pe 9 poți să speli, nu scrie nicăieri că nu poți. Întotdeauna când avem aceste tradiții „băbești” ar trebui să verifici o carte. Întotdeauna când cineva spune ceva, spui: „Vreau să văd unde scrie asta”, să te informezi corect”, a concluzionat Părintele Ioana Vasile.
Citește și: Rugaciune care se citeste in Ajunul Craciunului – Aduce minuni si deschide inimile
Astfel, Pr. Vasile Ioana a adus lumină asupra unor tradiții greșite, invitând credincioșii să se informeze din surse autentice și să își trăiască sărbătorile în armonie, fără a fi constrânși de mituri nejustificate.