Anca Sawaya, președinta filialei din Franța a Uniunii Salvați România (USR), una dintre organizațiile politice din diaspora, a luat o decizie radicală și anunță public plecarea sa din partid. Aceasta și-a exprimat poziția fermă pe platforma de socializare Facebook, declarând: „Nu mai cred în USR. Un partid care nu e capabil să aplice în interior conceptele pe care le susține în exterior, nu poate fi un partid altfel.”
Anca Sawaya Părăsește USR: Critici Aspre și Dezamăgire în Interiorul Partidului
Sawaya a avut un parcurs lung în USR, începându-și implicarea politică în 2016 alături de un grup de români din diaspora care împărtășeau aceeași pasiune și speranță într-un viitor mai bun pentru România. Timp de mai mulți ani, ea a dedicat mii de ore de muncă voluntară „salvării României” de corupție, de persoane cu antecedente penale în funcții publice sau de corupție generalizată. Ea a fost nu doar membru fondator, ci și Vicepreședintă a USR Diaspora și membru în Biroul Național al USR. În plus, a condus filiala USR Franța Elveția și s-a implicat în majoritatea campaniilor cu determinare, investind resurse personale considerabile, în ciuda faptului că avea o carieră de succes în Franța și nu urmărea funcții publice în România.
Citește și: Acuzații grave împotriva lui Raed Arafat: La Colectiv, a refuzat ajutorul ambulanțelor private
Sawaya a devenit un adept convins al USR și a reușit să convingă și alți români să se alăture mișcării. Cu toate acestea, aceasta și-a revizuit părerea și a luat decizia de a părăsi partidul. Ea a făcut acest anunț, subliniind că nu mai poate susține USR, după ce a fost martoră la o serie de acțiuni pe care le consideră inacceptabile în interiorul organizației. Printre motivele care au condus la decizia sa se numără excluderile abuzive pentru exprimarea opiniei personale, acuzațiile fără susținere, epurările, fraudele în alegerile interne prin utilizarea metodei „autobuzului” cu voturi de pe adrese de e-mail false, promovarea unor persoane nepotrivite în funcții publice, fără un CV sau parcurs profesional legitim, dar care erau afiliați cu anumite facțiuni din interiorul partidului, cenzura din grupurile interne, minciunile și presiunea sistematică asupra membrilor cu opinii diferite (denumiți „sabotori”) pentru a elimina competiția, precum și încălcările repetate ale statutului intern sau a deciziilor luate de Biroul Național sau de Congresul partidului. Sawaya a criticat, de asemenea, conducerea partidului, pe care o consideră complet deconectată de baza sa și de realitate.
Cu toate acestea, Anca Sawaya a menționat că există încă membri onești, aleși locali competenți și organizații locale care funcționează în mod corespunzător, menționând ca exemple primarul Timișoarei, Dominic Fritz, și Allen Coliban în Brașov. Cu toate acestea, ea a subliniat că fraudele și cenzura sunt prea răspândite în cadrul USR Diaspora, ceea ce a dus la o scădere semnificativă a numărului de membri, redus la o treime față de câțiva ani în urmă. Mai mult, ea a avertizat că chiar și membrii rămași în filialele din diaspora nu sunt cu toții legitimi, fiind amestecați cu membri fictivi cu date false, folosiți pentru a manipula alegerile interne ale partidului.
În final, Anca Sawaya și-a încheiat declarația prin afirmarea angajamentului său continuu în comunitatea românească din Paris, cu gândul la România, dar fără implicarea în USR. Aceasta este o dezvoltare semnificativă în cadrul organizației, care va atrage cu siguranță atenția publicului și va avea un impact asupra discuțiilor din mediul politic românesc.
Anca Sawaya:
„USR- Final de capitol
Un partid care nu e capabil să aplice în interior conceptele pe care le susține în exterior, nu poate fi un partid altfel.
În 2016 am hotărât să nu mai stau „deoparte” şi să mă implic în politică alături de câțiva români din diaspora, la fel de entuziaşti ca mine şi plini de speranțe într-un viitor mai bun pentru România.
Au urmat mai mulți ani în care alături de ei am dedicat mii de ore de muncă voluntară „salvării României” de corupție, de penalii din funcții publice sau de hoția generalizată. Am fost membru fondator şi Vicepreşedintă a USR Diaspora, membru în Biroul Național al USR şi Preşedinta filialei USR Franța Elveția şi m-am implicat în majoritatea campaniilor cu toată convingerea, pe timpul şi pe banii mei, eu având o carieră profesională de succes în Franța şi fără pretenții la funcții publice în România.
Am crezut în USR şi i-am convins şi pe alții să creadă. M-am înşelat.
Azi mă opresc aici pentru că nu mai cred în USR. Nu vă mai pot spune că USR e altfel după ce am văzut excluderi abuzive pentru delict de opinie, delațiuni în serie, epurări, fraudări de alegeri interne prin metoda „autobuzul” cu voturi de pe adrese de e-mail false, promovarea unor impostori mediocri în funcții publice, a unor oameni fără CV-uri sau parcursuri profesionale legitime, dar corect afiliați cu o anumită tabără din partid, cenzura de pe grupurile interne, minciunile şi bullyingul sistematic aplicat membrilor cu altfel de păreri („sabotori”) în scopul eliminării competiției, încălcarea repetata a statutului intern sau a deciziilor luate de Biroul Național sau de Congres, o conducere complet deconectată de baza partidului şi de realitate etc
Mai există şi oameni oneşti, există şi aleşi locali competenți, ca Dominic Fritz, primar al Timişoarei sau Allen Coliban la Braşov, există şi organizații locale care functionează. Dar tot aşa există multe alte locuri, prea multe, unde fraudele, cenzura sunt modul obisnuit de funcționare. Din pacate USR Diaspora este de multa vreme unul dintre acele locuri.
Din acest motiv, entuziasmul primilor ani, energia şi motivația pentru actiune s-au diminuat extrem de mult. Numărul membrilor a scăzut la o treime față de acum câțiva ani. Chiar cei rămaşi, în filiale ca Diaspora nu sunt toți reali, ci amestecați cu membri fictivi cu date false utilizați pentru a frauda scrutinele interne.
Pentru toate aceste motive, drumul meu alături de USR se opreşte azi aici.
Voi rămâne în continuare implicată în comunitatea noastră românească de la Paris cu gândul acasă, în România.”