Astăzi, la România TV, șefa meteorologilor, Romica Jurcă, a oferit o analiză complexă a situației meteorologice actuale din România, concentrându-se pe valul de ger extrem care a cuprins țara în ultimele zile.
De la Ger Extrem la Orașe Însorite: Schimbări Meteo Radicale în Săptămâna ce Urmează
Jurcă a început prin a sublinia că temperaturile scăzute din termometre nu sunt atipice pentru luna ianuarie și că actuala iarnă a adus cu ea cea mai geroasă dimineață în București în ultimii ani. Aceasta a explicat că aceste variații extreme de temperatură sunt caracteristice sezonului rece și sunt în conformitate cu modelele climatice.
„Ianuarie este luna lui Gerar și practic, ceea ce se întâmplă acum afară este cât se poate de normal. Având în vedere că a și nins, a pătruns un aer mai rece, apoi gerul s-a degajat. Cât despre temperaturile din Capitală, m-am uitat pe statistica din ultimii ani și am ajuns la concluzia că 2017 a fost cu foarte mult ger. Atunci, au fost în ianuarie, valori mult mai coborâte, au fost -18, -19 grade Celsius în Capitală și câte o săptămână de ger”, a declarat Romica Jurcă la România TV.
Cu privire la prognoza meteo pentru zilele următoare, Romica Jurcă a prezentat informații detaliate. Ea a explicat că temperaturile vor rămâne scăzute, iar gerul va persista în zonele din Oltenia, Muntenia, sudul și estul Transilvaniei. Cu toate acestea, în vestul, centrul și nordul țării, cerul se va înnora, ceea ce va duce la o ușoară creștere a temperaturilor.
„Oricum, de joi sunt așteptate în regiunile sudice și de sud-est maxime de 10-12 grade. Deci, trecem de la mult cu minus, la foarte mult cu plus. Practic, în nopțile și diminețile următoare, exceptând mâine dimineață, regimul termic va fi mult mai blând și mai ales că în această perioadă nici nu o să bată vântul. Sunt de așteptat și precipitații, dar extrem de puține, deocamdată, slab cantitativ”, a adăugat ea.
Romica Jurcă a avertizat că mâine dimineață ar putea fi ceva fulguieli în interiorul Arcului Carpatic, posibil lapoviță sau ploaie în nordul Moldovei, cu un risc de ghețuș și polei. De asemenea, a menționat că există coduri galbene de ceață în județele de câmpie din Muntenia, Dobrogea și sud-estul Transilvaniei până la ora 12:00.
În a doua parte a săptămânii, Romica Jurcă a anticipat intensificarea vântului și creșterea precipitațiilor, cu ninsori mai semnificative în vestul, nordul și estul țării. Cu toate acestea, a menționat că ninsorile nu vor fi semnificative cantitativ.
În concluzie, conform șefei meteorologilor, Romica Jurca, România se va bucura de temperaturi mai ridicate în zilele următoare, dar ar trebui să fie pregătită pentru schimbări bruște ale condițiilor meteorologice, cum ar fi creșterea vântului și precipitațiile sporite. Populația este sfătuită să rămână vigilentă și să urmărească prognoza meteorologică pentru actualizări în timp real pe măsură ce condițiile meteorologice evoluează.