Într-o acțiune de amploare care pare desprinsă din scenariile de film, autoritățile ungare au reușit să anuleze un complot periculos, care avea ca scop răsturnarea guvernului în exercițiu și preluarea controlului asupra țării. Conform declarațiilor Biroului Național ungar de Investigații al Poliției Antirevoltă (KR NNI), opt persoane, acuzate de încercarea de a prelua controlul asupra Ungariei, au fost dezarmate și reținute, după ce planurile lor subversive au fost aduse la lumină.
Dezarmarea Complotului: Cum au dejucat autoritățile ungare încercarea de lovitură de stat a organizației ‘Ungaria Scită’
Această grupare, autointitulată „Ungaria Scită”, și-a manifestat intențiile printr-o înregistrare video distribuită pe portaluri de partajare video, unde anunțau formarea unei armate libere destinată să înlăture actuala guvernare. Scopul lor declarat era arestarea Prim-Ministrului Viktor Orban și a membrilor cabinetului său, urmărind schimbarea violentă a ordinii constituționale a Ungariei.
Organizația plănuia, de asemenea, dezarmarea forțelor de poliție ungare și, în cazul unei eventuale rezistențe, o redesfășurare strategică a armatei. Astfel de declarații au declanșat o anchetă amplă, coordonată de departamentul împotriva infracțiunilor violente al NNI, care a culminat cu identificarea și arestarea membrilor implicați.
În cursul unor raiduri spectaculoase, desfășurate în mai multe localități din comitatele Veszprém, Pest, Zala, Bács-Kiskun și chiar capitala Budapesta, forțele de ordine au mobilizat aproximativ 150 de polițiști. Aceste descinderi au vizat simultan arestări și percheziții în zece localități, evidențiind amploarea și gravitatea amenințării.
Dintre cele 11 persoane reținute, opt au fost interogate ca suspecți, printre care șapte bărbați și o femeie. Trei bărbați, cu vârste de 53, 68, respectiv 88 de ani, au fost arestați în urma acțiunii coordonate de Centrul de combaterea terorismului (TEK), evidențiind pericolul pe care aceștia îl reprezentau, înarmați fiind cu arme de foc, inclusiv puști de asalt de tip Kalașnikov, muniție, precum și arme cu gaze și de alarmă.
Pe lângă arsenalul impresionant confiscat, anchetatorii au descoperit și o serie de documente care negau existența statului ungar și promovau ideologia organizației „Ungaria Scită”. Acestea includeau cărți de identitate false, certificate de înregistrare și chiar documente ce pretindeau a oferi imunitate diplomatică membrilor organizației.
Forțele de ordine au confiscat, de asemenea, material informatic și date electronice, în scopul obținerii de probe suplimentare care să contribuie la dezvăluirea întregii rețele și a planurilor acesteia. Acest caz subliniază determinarea autorităților ungare de a menține ordinea constituțională și de a combate orice formă de terorism sau încercare de subminare a statului de drept.