Într-un anunț recent, compania Getica 95, deținută de renumitul om de afaceri Viorel Tudose, a făcut cunoscut faptul că, începând cu luna aprilie 2024, prețul kilowattului de energie electrică pe care îl practică va atinge suma de 7 lei. Această schimbare vine în urma încetării aplicabilității măsurilor de plafonare a prețurilor energiei, instituite pentru a proteja consumatorii în perioade de fluctuații economice majore.
Schimbare Majoră în Piața Energiei din România: Prețul Kilowattului Va Crește Semnificativ După Încetarea Măsurilor de Plafonare
Comunicatul companiei subliniază că prețul actual al energiei electrice active este stabilit exclusiv pentru perioada de aplicare a prevederilor Ordonanței de Urgență nr. 27/18.03.2022, cu modificările și completările ulterioare, care au fost adoptate pentru a reglementa piața de energie electrică și gaze naturale între 1 aprilie 2022 și 31 martie 2023. După această dată, prețul va fi stabilit la 7 lei/kWh, la care se vor adăuga diverse taxe și tarife reglementate.
Citește și: Dezastru total descoperit de ANPC la unul din cele mai mari lanțuri de supermarket-uri din România
Comunicatul companiei Getica 95:
“Pentru înlăturarea oricăror neînțelegeri ulterioare, preţul energiei electrice active este valabil si aplicabil EXCLUSIV pe perioada de aplicare a prevederilor OUG nr. 27/18.03.2022 cu modificările și completările ulterioare, privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei, aprobată prin Legea nr. 206/2022, cu modificările și completările ulterioare, astfel cum a fost modificată și completată prin O.U.G 119/2022 și Legea 357/2022 de aprobare și completare a O.U.G 119/2022. Părțile convin faptul că, după încetarea măsurilor de plafonare aplicabile clienților finali din piața de energie electrică, Pretul energiei electrice active se stabileste conventional la nivelul a 7 lei/kWh (pretul energiei electrice active fara TG), la care se adaugă celelalte taxe și tarife reglementate, în vigoare la momentul facturării, fără a mai fi necesară încheierea unui act adițional la contractul încheiat între părți”.
În contextul acestei schimbări semnificative, experții în domeniul energetic îi sfătuiesc pe consumatori să fie extrem de vigilenți în această perioadă de tranziție și să evalueze cu atenție ofertele primite de la furnizorii de energie. Este recomandat să se opteze pentru tarife cât mai apropiate de cele compensate sau să se ia în considerare schimbarea furnizorului, pentru a evita costuri excesive.
Mihai Nicuț, redactorul șef al Economica.net, a intervenit la Digi 24, explicând că, în prezent, prețul energiei pe burse este apropiat de cel plafonat, oferind o fereastră de oportunitate pentru consumatori să găsească oferte avantajoase. Nicuț a subliniat, de asemenea, că, în timp ce unii furnizori comunică vag despre modificările de preț, alții se bazează pe cotațiile pieței spot din luna precedentă, care rămâne una dintre puținele piețe funcționale în România.
Până în martie 2024, prețurile la energie vor rămâne plafonate la niveluri accesibile pentru consumatori, variind în funcție de consumul lunar. Aceasta reprezintă o perioadă critică pentru consumatorii români, care trebuie să navigheze cu prudență prin schimbările iminente din piața de energie electrică, pentru a se asigura că impactul financiar va fi minimizat odată cu expirarea măsurilor de plafonare.