În 2013, în micul sat montan Les Sciernes-d’Albeuve din districtul Gruyère al cantonului Fribourg din Elveția, s-a stabilit o comunitate monahală românească ortodoxă, condusă de sora Antonia, trimisă în Elveția de Iosif Pop, Mitropolitul Bisericii Ortodoxe Române pentru Europa de Vest și de Sud. Sub numele de „Mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului”, această comunitate de maici nu numai că și-a găsit liniștea spirituală în această retrasă localitate, situată la unsprezece kilometri sud de orașul Bulle, dar a și preluat conducerea unei impresionante corporații globale active în domeniul auto și imobiliarelor, BCCH Group Switzerland AG.
Mănăstirea Românească Ortodoxă din Inima Elveției Conduce o Corporație
Potrivit publicației elvețiene kath.ch, începând cu iulie 2019, sora Antonia, sub numele său laic, a fost înregistrată ca directoare cu semnătură individuală a BCCH Group Switzerland AG, o companie cu activități extinse în Europa și Asia, specializată în comerțul auto și imobiliare. Detaliile înregistrate în registrele comerciale elvețiene și franceze dezvăluie că adresa firmei a fost inițial înregistrată la mănăstire, iar mănăstirea însăși funcționează ca o asociație scutită de impozite, conform legislației cantonale din Fribourg.
Citește și: Festival de Muzică Disco în BISERICĂ: Au transformat Catedrala în spațiu de distracții și consum de alcool
BCCH Group are filiale în Franța, România și Londra, cu performanțe financiare remarcabile, raportând un venit de peste 36 milioane lei (aproximativ 7 milioane franci elvețieni) în România pentru anul 2022. La sfârșitul anului 2023, numele sorei Antonia a fost îndepărtat din registrele de administrație ale BCCH, iar aceasta a refuzat să comenteze legăturile cu corporația.
În paralel, mănăstirea a început să achiziționeze proprietăți în Les Sciernes-d’Albeuve, inclusiv un mic domeniu agricol și un fost centru antroposofic, acum în curs de remodelare. Prin donații și un împrumut bancar, comunitatea a strâns 1,6 milioane de franci pentru aceste achiziții, semnalând o expansiune remarcabilă atât în sfera spirituală, cât și în cea materială.
Această împletire neobișnuită între viața monahală și afacerile mondene a stârnit interes și controverse, reflectând tensiunile dintre percepțiile tradiționale asupra bogăției bisericești și realitățile economice contemporane, într-o lume unde sacralul și profanul par să se intersecteze în moduri neașteptate.