Într-o mișcare surprinzătoare care a lăsat comunitatea online cu gura căscată, polițistul Marian Godină și-a schimbat radical poziția în urma unei avalanșe de critici declanșate de comentariile sale despre piesa „Macarena” a Ericăi Isak, care abordează tema nesiguranței femeilor la întâlniri. Godină, cunoscut pentru opinii tranșante și adesea controversate, a părut inițial să sugereze că femeile ar trebui să-și reconsidere alegerea partenerilor, într-o manieră ce putea fi interpretată drept victim-blaming. Comentariul său, care se voia probabil o încercare de a stârni o discuție, a aterizat mai degrabă ca o gafă neinspirată, provocând un val de reacții indignate.
Marian Godină, Pus la Zid de Femeile Furioase: Cum a Eșuat în Fața Realităților
Reacția publicului nu s-a lăsat așteptată, iar Godină a fost rapid iluminat de experiențele partajate de cititoarele sale, care i-au transmis povești personale de agresiune sexuală, majoritatea având loc în contexte departe de scenariul „străin periculos din noapte”. Aceste relatări au inclus mărturii cutremurătoare care au subliniat că pericolul nu vine neapărat din exterior, ci poate fi mascat în familiaritatea și încrederea acordată cunoștințelor.
Prin urmare, Godină s-a văzut nevoit să publice un mea culpa pe Facebook, într-o tentativă de a-și retrage cuvintele anterioare și de a-și cere scuze față de toate femeile care s-au simțit lezate de comentariile sale. Postarea sa a încercat să navigheze printre valurile de critici, adoptând un ton de umilință neobișnuit pentru figura sa publică.
„Aseară am primit mai multe mesaje în privat, de la femei.
M-a impresionat cel mai tare cel al unei doamne în vârstă de 57 de ani care a ținut să-mi povestească o întâmplare din anul 1987, atunci când a fost agresată sexual de un coleg pe care îl cunoștea foarte bine și cu care rămăsese singură în casă dintr-o întâmplare.
Mi-a povestit asta ca să-mi spună că ea consideră că am greșit cu textul meu, deoarece se poate întâmpla, ca femeie, să fii agresată și de cunoscuți.
Celelalte femei care mi-au scris mi-au povestit întâmplări asemănătoare, trecuseră prin experiențe de agresiune sexuală traumatizante cu bărbați pe care îi cunoșteau.
Faptul că aceste femei au simțit și au ales să îmi scrie asemenea povestiri mă face să-mi dau seama că textul meu a lăsat loc de niște interpretări pe care eu nu le-am luat în calcul pentru nicio clipă.
Repet, în niciun moment nu am vrut ca vreo femeie care a trecut prin asemenea traume să se simtă în vreun fel lezată de ce am scris eu acolo, iar dacă vreo femeie s-a simțit așa, îi transmit scuzele mele și asigurările că nicio clipă nu am avut intenția asta”, a relatat polițistul controversat pe pagina sa de Facebook.
Această întorsătură de situație ridică întrebări esențiale despre responsabilitatea publică a persoanelor cu influență și despre modul în care acestea aleg să abordeze subiecte delicate. Ironia situației stă în faptul că, în încercarea de a critica o piesă menită să aducă în atenție o problemă serioasă, Godină a ajuns să exemplifice exact tipul de reacție superficială pe care societatea încearcă să o depășească. În cele din urmă, episodul servește drept memento că, indiferent de intenții, cuvintele au puterea de a răni sau de a vindeca, și că ascultarea este uneori mai valoroasă decât orice comentariu.