Într-un caz controversat care a captat atenția publicului și a mediei, moartea doamnei Ileana Sîrbu, survenită în primăvara anului 2021, a fost subiectul unei investigații ample și complexe. Inițial, decesul a fost raportat în contextul pandemiei de COVID-19, la un spital „suport-covid” din Grădiște, România. ActiveNews a relatat încă de la început despre acest caz, exprimând îndoiala că moartea doamnei Sîrbu a fost cauzată exclusiv de neglijența cadrelor medicale care au „tratat-o”. Articolul inițial a fost interzis de o instanță judecătorească, dar cazul a revenit în atenția publică după trei ani de anchetă penală, culminând cu o decizie surprinzătoare: deshumarea corpului pentru noi investigații.
Cazul Decesului Doamnei Ileana Sîrbu: Raportul Medico-Legal Contrazice Diagnosticul Inițial de COVID-19
Potrivit ActiveNews, autopsia medico-legală a fost efectuată la sfârșitul lunii noiembrie 2023, în cimitirul Pomenirea, unde corpul doamnei Sîrbu a fost găsit într-o stare bună de conservare. Prelevările de probe biologice din diverse organe interne și țesuturi, inclusiv de pe „sacul negru” în care fusese așezat corpul, au avut scopul de a stabili cauza exactă a decesului și condițiile în care acesta a survenit.
Citește și: Agentul Godină, atac la adresa ÎPS Teodosie: „Mache, îmi pare rău…”
La trei luni de la deshumare, Institutul de Medicină Legală (IML) Timișoara a finalizat raportul de expertiză medico-legală și raportul toxicologic. Deși nu s-a putut publica integral raportul din motive legale, concluzia esențială a fost clară: doamna Ileana Sîrbu nu a avut COVID. Această constatare a alimentat și mai mult suspiciunile familiei și acuzele aduse cadrelor medicale implicate, evidențiind că pacienta a fost diagnosticată greșit și tratată inadecvat pentru o boală pe care nu o avea.
Detalii ulterioare din raport au arătat că nu existau semne specifice infecției cu SARS-COV-2, cum ar fi zone hemoragice în plămâni, prezența de trombi în arterele pulmonare sau leziuni hepatice și cardiace specifice COVID-19. Mai mult, un examen RT-PCR a confirmat absența virusului Sars-COV2.
Suspiciunile familiei s-au întărit în urma raportului toxicologic, care a indicat prezența unei cantități considerabile de fentanyl, utilizat în procesul de sedare, în stomac și în alte țesuturi prelevate, chiar și la trei ani de la deces. Această descoperire sugerează posibilitatea unei supradoze de stupefiante la momentul intubării, o ipoteză care necesită investigații suplimentare.
Familia doamnei Sîrbu, neîncrezătoare în capacitatea instituțiilor românești de a efectua o analiză exhaustivă, a obținut permisiunea de a trimite probele la laboratoare medicale acreditate din străinătate pentru expertize toxicologice mai detaliate. Expertizele extrajudiciare solicitate de familie au indicat administrarea unor combinații de substanțe care pot deprecia funcția pulmonară și induce stop cardio-respirator, o practică contraindicată de protocoalele medicale, mai ales în contextul vârstei și afecțiunilor preexistente ale pacientei.
Citește și: DEZVĂLUIRI: Gigi Becali a deschis Cutia Pandorei: „Comandament pentru curățarea României”
Acest caz a stârnit indignare și a ridicat semne de întrebare asupra competenței și eticii profesionale în rândul cadrelor medicale implicate, precum și asupra responsabilității instituțiilor medicale și a autorităților de reglementare din România. Pe măsură ce ancheta continuă, societatea așteaptă răspunsuri și, mai important, dreptate pentru doamna Ileana Sîrbu și familia sa.