Un cutremur de magnitudine 4,2 a zguduit joi zona seismica Vrancea, în judeţul Buzău, marcând al doilea cel mai puternic seism înregistrat în România în anul 2024. Acest eveniment seismic a avut loc la ora 11:25:46, ora locală a României, conform datelor furnizate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).
Cutremur de 4,2 Magnitudine în Vrancea, Al Doilea Seism Major din 2024 în România
Cu o adâncime de 140.0 kilometri, seismul a fost localizat într-o zonă cu un istoric mare de activitate seismică, cunoscută pentru potenţialul său de a genera cutremure de intensitate variată. Zona afectată este situată în apropierea mai multor oraşe importante: 57 de kilometri sud-est de Sfântu Gheorghe, 59 de kilometri vest de Focşani, 60 de kilometri nord-vest de Buzău, 64 de kilometri est de Braşov şi 80 de kilometri nord-est de Ploieşti, amplasându-se strategic în inima României.
Deşi cutremurul a avut o magnitudine moderată şi s-a produs la o adâncime semnificativă, ceea ce de obicei minimizează efectele sale la suprafaţă, autorităţile locale şi naţionale au fost prompt mobilizate pentru a evalua posibilele daune şi pentru a asigura asistenţa necesară locuitorilor afectaţi. Până la acest moment, nu au fost raportate victime sau daune materiale semnificative, dar evaluările sunt în curs de desfăşurare.
Experţii în seismologie subliniază importanţa monitorizării continue a activităţii seismice din regiune, având în vedere istoricul zonei Vrancea, o zonă cu potenţial ridicat de a genera cutremure de intensitate mare. Această zonă este bine cunoscută pentru capacitatea sa de a produce evenimente seismice puternice, care pot avea impact semnificativ asupra populaţiei şi infrastructurii.
Pe fondul acestui recent eveniment seismic, autorităţile reiterează apelul către populaţie de a fi în permanenţă informaţi cu privire la măsurile de siguranţă în caz de cutremur şi de a avea pregătite kituri de urgenţă. De asemenea, este esenţială participarea la exerciţiile de simulare organizate periodic, pentru a asigura o reacţie rapidă şi eficientă în cazul unor evenimente similare viitoare.
Citește și: Agentul Godină, atac la adresa ÎPS Teodosie: „Mache, îmi pare rău…”
În concluzie, cutremurul din 29 Februarie 2024 reprezintă un memento al vulnerabilităţii zonei în faţa fenomenelor seismice şi un apel la vigilanţă şi pregătire din partea tuturor celor care locuiesc în regiunile expuse.