Într-un peisaj medical adesea dominat de știri sumbre, povestea Monicăi Pop, fostul manager al Spitalului de Oftalmologie din București, reprezintă un far de speranță și o lecție de nezdruncinată perseverență. Diagnosticată cu cancer de colon acum mai bine de un deceniu, Monica Pop a traversat un parcurs dificil, marcat de cinci intervenții chirurgicale, ultima având loc în vara anului 2022. Cu toate acestea, spiritul său de luptătoare rămâne neînfrânt, transmițând un mesaj puternic de optimism și reziliență.
Reziliența în fața adversității: Povestea de curaj a Monicăi Pop împotriva cancerului de colon
Confruntarea cu această boală nemiloasă a început pentru dr. Monica Pop fără preaviz, când, ignorând simptomele inițiale pe care le-a pus pe seama unui presupus colon iritabil, a fost ulterior șocată să afle că suferă de cancer de colon. În ciuda diagnosticului devastator și a durerilor îngrozitoare, determinarea ei de a lupta a fost neclintită. A traversat multiple cicluri de chimioterapie și a fost supusă la numeroase operații, fără a-și pierde vreodată speranța sau voința de a continua lupta.
Dr. Monica Pop:
Am vorbit public, adesea, despre boala mea. Am militat mereu pentru pacienții cu cancer, pentru a nu fi descurajați de afirmațiile iresponsabile mereu auzite (”boală letală, boală necruțătoare, boală neiertătoare”). În loc de a fi informați corect că e o boală severă, dar tratabilă. Și nu de puține ori.. vindecabilă!
Eu supraviețuiesc de ani în urmă unui cancer de colon, cu patru operații până acum (și mai urmează), tratamente chimioterapice variate. În afară de perioadele de spitalizare pentru operații, am mers mereu la lucru din ziua următoare a externării. Cum am putut! Iar la ultima operație, (meta hepatice) la externare am plecat direct la spitalul nostru, conducând eu! M-am tratat numai în România, exclusiv. Atât operator, cât și ca medicație oncologică. Inclusiv acum!
Foarte important: bolnavii să facă tratament, dar să nu întrerupă activitatea. Să evite orice elemente negative, să nu vorbească obsesiv despre boală, etc. De folos, sigur, tuturor pacienților oncologici, de la o colegă de suferință, medic, supraviețuitoare.
A fost operată de 5 ori, ultima dată fiind în vara lui 2022
Pe lângă lupta personală cu boala, Monica Pop s-a distins prin eforturile sale de a susține și încuraja alți pacienți diagnosticați cu cancer. Prin postări detaliate pe rețelele sociale și apariții publice, ea a împărtășit deschis despre propriile experiențe, combatând stigmatul asociat cu cancerul și promovând o viziune optimistă asupra posibilităților de tratament și vindecare. Mesajul său către pacienții oncologici este unul de forță și încurajare: să continue tratamentul, să nu se lase copleșiți de negativitate și să nu permită ca boala să domine conversațiile sau gândurile lor.
Un aspect remarcabil al parcursului său este decizia de a se trata exclusiv în România, atât pentru intervențiile chirurgicale, cât și pentru medicația oncologică. Această alegere subliniază nu doar încrederea ei în sistemul medical românesc, dar și dorința de a fi un exemplu pentru alți pacienți, demonstrând că tratamentele eficiente sunt accesibile și în țară.
Monica Pop nu s-a limitat doar la a fi un pacient care luptă pentru propria sănătate; ea a devenit un avocat pentru drepturile și bunăstarea pacienților cu cancer, militând pentru accesul la informații corecte și tratamente adecvate. În ciuda provocărilor personale, a continuat să-și exercite profesia cu devotament, revenind la muncă imediat după externări și chiar conducând singură la spital după ultima operație.
Povestea Monicăi Pop este una de curaj, speranță și neclintită determinare. Într-o lume unde diagnosticul de cancer poate părea uneori o sentință, ea rămâne un simbol al posibilității de luptă și supraviețuire, inspirând pacienți și profesioniști medicali deopotrivă. Prin exemplul său personal, Monica Pop ne reamintește că, în ciuda adversităților, speranța și voința de a lupta pot face diferența în fața oricărei provocări.