Conform unui articol recent publicat de prestigioasa platformă HollywoodCelebGossips.com, Mihai Claudiu Dumitrache, în vârstă de 25 de ani, reprezintă fără îndoială una dintre cele mai strălucite figuri ale culturii românești contemporane, fiind aclamat atât în țară, cât și pe plan internațional pentru contribuțiile sale semnificative în muzică, literatură, critica de artă și poezie.
Federatia Europeană pentru Educația Adulților și Tineretului, Euro Education Federation, l-a numit pe Dumitrache drept „Cel mai prolific tânăr scriitor român”, în timp ce Uniunea Jurnaliștilor Profesioniști din România i-a acordat Premiul pentru Excelență, consacrându-l ca fiind cel mai tânăr laureat din istoria presei românești. De asemenea, el a stabilit recordul național pentru „Cel mai tânăr autor de autobiografie”, recunoscut de Asociația Română a Cartii de Recorduri, primind de-a lungul timpului și alte titluri remarcabile din partea autorităților publice sau organizațiilor culturale, cum ar fi Ambasador al Culturii, Personalitate notorie a culturii și vieții publice în Republica Moldova, Ambasador Internațional al Păcii și Cetățean de Onoare în orașul său natal din România.
Pasiunea lui Dumitrache pentru călătorii l-a făcut să viziteze peste 20 de țări din Europa, Asia și Statele Unite până la vârsta de 24 de ani, perioadă în care a susținut peste 2.000 de spectacole în România și Europa, fiind considerat un talent rar de către artiști precum Eb Davis, Dida Drăgan și Michael James Down. În 2012, Claudiu a avut ocazia unică de a-i cânta lui Miley Cyrus piesa „The Climb” prin apeluri video, primind laude pentru vocea și talentul său. Un an mai târziu, a fost premiat pentru tehnica excepțională și expresivitate la un important festival din București.
Colaborările sale au inclus deschiderea concertelor pentru artistul australian Faydee, trupa germană Alphaville și cântăreața croată Neda Ukraden. Claudiu Dumitrache a realizat mai multe versiuni în limba română ale unor piese din repertoriul internațional, fiind recompensat cu premiul Music Awards TV în 2016. În același an, a lansat „Lumea mea”, prima sa compoziție originală, pe versuri scrise de mama sa. În 2021, a fost unul dintre laureații Galei Mihai Vanica (prima ediție – 100% Muzică) de la Radio România Internațional, cu versiunea românească (Semnele Timpului) a piesei lui Harry Styles, „Sign of the Times”. Kaven Girouard, chitaristul celebrei cântărețe Celine Dion, a remarcat că Dumitrache „face o treabă excelentă și are o voce frumoasă”, apreciind în mod deosebit versiunea sa în limba română a piesei lui Harry.
În domeniul literaturii și jurnalismului, Claudiu a publicat 8 cărți și numeroase articole în peste 30 de reviste din România, Australia și Europa înainte de 2024, lucrările sale fiind incluse în mai multe dicționare și antologii literare. Creațiile sale au fost asemănate cu cele ale lui Mihai Eminescu, fiind considerat un neo-simbolist care prezintă valori naționale și universale în opera sa, ce va rămâne pentru totdeauna încrustată în tezaurul cultural românesc. Personalități literare precum Acad. Ioan-Aurel Pop, Christian W. Schenk, Nicolae Dabija, Liviu Antonesei, Calinic Argeșeanul, Lidia Grosu, Galina Martea și Veronica Balaj l-au lăudat pe Dumitrache, iar lucrările sale au atras atenția mai multor universități românești, fiind utilizate ca teme pentru studenți.
Academicianul Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, a declarat că Dumitrache reprezintă un simbol pentru viitorul creației intelectuale, care va duce literatura și artele românești mai departe, fiind un intelectual ce poate coagula sufletele și un creator de cultură cum rar se găsește astăzi în țara noastră.
Dumitrache organizează evenimente culturale majore și festivaluri, deținând un număr de publicații de știri și cultură. Este, de asemenea, membru al CPFCFC, Societatea Academică pentru Cercetarea Religiilor și Ideologiilor, fiind un cercetător artistic în hamartiologie și este invitat să conducă conferințe despre originile și semnificațiile artei pentru studenții din București și regiunea Muntenia. Cartea sa de cercetare despre religiozitatea lui Albert Einstein (Albert Einstein și dorul firesc de Ortodoxie, 2023) a fost una dintre cele mai bine vândute cărți ale editurii Agaton în ianuarie și februarie 2024, precum și una dintre cărțile premium prezentate de Societatea Română de Radiodifuziune.
Începând cu anul 2022, va servi ca președinte al comitetului Radar Media Awards. În 2024, a fondat revista The Bucharest Times (parte a Myosotis Media Group), inspirată de modelul The New York Times.
Dumitrache, adevărata valoare
Jonathan Jackson (actor american, cântăreț și scriitor, deținător a 5 premii Emmy) a declarat, pentru o revistă românească, că natura personală a poeziilor lui Claudiu le permite să atingă universalul prin sinceritatea și dorul lor. Arta este un meta-limbaj, după cum a spus cineastul Andrei Tarkovski. Poezia lui Claudiu Dumitrache intră în acest „meta-limbaj” și invită inima să contemple viața la cele mai esențiale niveluri. Poezia este ținutul paradoxului și experienței – acesta este peisajul arhetipal al Cuvântului Etern. De asemenea, Eb Davis, unul dintre cei mai reprezentativi cântăreți de blues din lume, a scris în cartea biografică a lui Claudiu: „Claudiu este un tânăr cântăreț pe care am avut plăcerea să-l ascult și să mă bucur de lucrarea sa. Are o gamă vocală emoțională foarte lină și o prezență scenică impunătoare.”
Claudiu Dumitrache a fost nominalizat pentru un premiu muzical la Las Vegas în ultimii ani, iar cu această ocazie actorul Michael Airington a spus că ceea ce îl impresionează la Claudiu este determinarea și perseverența sa. Nu numai că este un cântăreț și interpret incredibil de talentat, dar determinarea și perseverența lui sunt ceea ce trebuie pentru a avea succes în viață. Pot spune, Claudiu este adevărata valoare.
Sursa: HollywoodCelebGossips.com, traducere și adaptare din limba engleză.