Senatorul PNL, Nicoleta Pauliuc, a lansat un apel puternic pentru o majorare semnificativă a fondurilor alocate sănătății în România, susținând necesitatea creșterii bugetului pentru sănătate la 9% din Produsul Intern Brut (PIB), de la actualul prag de aproximativ 6%. Într-un discurs puternic, adresat în cadrul unui eveniment organizat la Parlament, Pauliuc a subliniat importanța unei reforme profunde a sistemului sanitar, criticând structura actuală ca fiind depășită și ineficientă. A evidențiat, de asemenea, necesitatea unei transparențe sporite în gestionarea fondurilor, o analiză mai intensă a stării de sănătate a populației și promovarea unei concurențe reale în sectorul de sănătate. Aceste declarații vin în contextul unui demers susținut de organizațiile bolnavilor și societatea civilă, semnalând o poziție unitară în lupta pentru un sistem de sănătate mai robust și mai echitabil în România.
Senatorul PNL, Nicoleta Pauliuc:
„M-am alăturat şi eu demersului organizaţiilor bolnavilor din România şi societăţii civile de a susţine alocarea a 9% din PIB pentru Sănătate.
În acest moment, suntem aproximativ la 6%. Deci, vorbim de o creştere de cel puţin jumătate.
În discursul pe care l-am susţinut la evenimentul organizat la Parlament cu sprijinul Comisiei de Sănătate (din care fac parte), am punctat faptul că o asemenea creştere trebuie să vină la pachet şi cu acţiuni pe mai multe direcţii:
1. Avem nevoie de o reformă profundă a sistemului sanitar – să nu mai funcţionăm cu un cadru similar cu cel de dinainte de Revoluţie. Iar, aici, un rol esenţial îl are Ministerul Sănătăţii. Deci, trebuie să existe şi voinţă politică.
2. Ne trebuie o trasabilitate a fondurilor – să ştim exact pe ce se duc banii. După 2012, în sistemul de sănătate din România au fost pompaţi 145 de miliarde de euro şi acest lucru nu se vede nici în infrastructură, nici în calitatea serviciilor.
3. Avem nevoie de o radiografie mai bună a stării de sănătate a populaţiei. În felul acesta, putem aloca fondurile mai eficient.
4. Trebuie să existe competiţie reală care să împingă la progres şi la preţuri mai mici. Sistemul privat de sănătate nu trebuie să funcţioneze total decuplat de cel de stat, pentru că avem deja cele mai mari costuri per pacient pe care le plătesc asiguraţii de sănătate în privat. Pur şi simplu, am ajuns în situaţia absurdă ca oamenii să plătească de două ori pentru a beneficia de servicii sanitare.
În alocuţiunea mea, am reiterat şi faptul că eu consider nedreaptă suprataxarea concediilor medicale. Senatul şi-a făcut datoria. Acum, trebuie să se mişte şi Ministerul Sănătăţii şi Camera Deputaţilor.”