Părintele Adrian Agachi, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a anunțat un moment de mare importanță pentru credincioșii ortodocși din România. Sâmbătă, 13 iulie, vom celebra 250 de ani de la aducerea moaștelor Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou la București (1774-2024). Începând cu acest an, această aniversare va fi marcată anual pentru a omagia ocrotirea și tămăduirea oferită de Sfântul Dimitrie cel Nou în decursul secolelor.
Sfântul Dimitrie cel Nou a fost un sprijin neclintit pentru locuitorii Bucureștiului, intervenind prin rugăciunile sale în momente de mari încercări, precum epidemiile de ciumă, holeră și difterie, incendiul devastator din 1847 și în timpul celor două Războaie Mondiale. Mitropolitul Filaret al II-lea al Ungrovlahiei l-a proclamat ocrotitor al Bucureștilor, iar cultul său a fost generalizat în întreaga țară în 1955.
Această aniversare este o ocazie de a ne exprima recunoștința pentru binefacerile revărsate asupra noastră de Sfântul Dimitrie cel Nou, mărturisind cu credință: „Bucură-te, făcătorule de minuni, Sfinte Părinte Dimitrie!”
Părintele Adrian Agachi, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române:
„Sâmbătă, 13 iulie, vom aniversa 250 de ani de la aducerea moaștelor Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou la București (1774-2024).
De acum înainte, în fiecare an, vom celebra acest moment binecuvântat al primirii moaștelor unui mare sfânt, ocrotitor statornic și tămăduitor al bolilor și suferințelor noastre.
În repetate rânduri, în cei 250 de ani de când sfintele sale moaște au fost așezate spre închinare în Catedrala de pe Colina Bucuriei, Sfântul Dimitrie cel Nou a fost ajutător grabnic al nostru.
Ne-a izbăvit prin rugăciunile sale către Bunul Dumnezeu de epidemii majore precum cele de ciumă (1813-1814), holeră (1831) și difterie (1870).
Ne-a ocrotit cu blândețe în clipe de grea încercare, precum incendiul petrecut în București în 1847, atunci când, deși o pătrime din suprafața Capitalei a fost distrusă, numărul victimelor omenești a fost foarte restrâns (doar 15!) în comparație cu pagubele materiale. De asemenea, în vremurile grele ale celor două Războaie Mondiale, când s-a încercat inclusiv furtul sfintelor sale moaște (1918) sau au avut loc bombardamente grele (aprilie 1944) Sfântul Dimitrie cel Nou nu ne-a părăsit în rugăciunile sale.
După proclamarea sa de Mitropolitul Filaret al II-lea al Ungrovlahiei (1792-1793) drept ocrotitor al Bucureștilor, cultul Sfântului Dimitrie cel Nou a fost generalizat în toată țara în octombrie 1955, când s-a rostit și această preafrumoasă rugăciune înaintea sfintelor sale moaște:
„Iar tu, Preacuvioase Părinte Dimitrie, ca unul ce cu îndrăznirea ta către Cel Atotputernic te-ai arătat la noi totdeauna sprijinitor nebiruit al celor din nevoi, doctor iscusit și lesne vindecător al celor bolnavi, neîncetat și fierbinte rugător către Dumnezeu al celor ce te cheamă cu credință și neadormit ocrotitor față de țara și orașul acesta, în care cu dragoste se cinstesc preaslăvitele tale moaște, întinde, te rugăm, brațul tău cel plin de bunătate și îngrădește cu ocrotirea și rugăciunile tale toate părțile creștinești care, împreună cu noi, mărturisesc dreapta credință și cheamă numele tău în ajutor”.
Cu siguranță nu suntem vrednici de multele binefaceri pe care Sfântul Dimitrie cel Nou le-a revărsat, din mila lui Dumnezeu, asupra noastră. Și, tot de aceea, putem doar să mărturisim recunoștința noastră, spunând:
“„Bucură-te, făcătorule de minuni, Sfinte Părinte Dimitrie!””