Insuficiența cardiacă afectează un număr alarmant de persoane, cu cinci cazuri noi diagnosticate în fiecare oră, iar evoluția acestei boli este îngrijorătoare. În ciuda tratamentelor disponibile și a progreselor înregistrate în medicină, statisticile arată că jumătate dintre cei afectați își pierd viața în termen de cinci ani de la diagnostic. Această afecțiune gravă a inimii continuă să reprezinte o provocare majoră pentru sistemele de sănătate, iar cardiologii trag un semnal de alarmă cu privire la schimbările demografice ale celor afectați.
Tot mai mulți tineri suferă infarct și insuficiență cardiacă, avertizează medicii cardiologi
Un aspect tot mai îngrijorător este faptul că un număr din ce în ce mai mare de pacienți diagnosticați cu insuficiență cardiacă sunt tineri, cu vârste de până la 45 de ani, care au trecut deja printr-un infarct. În acest context, medicii subliniază o modificare semnificativă a cauzelor care duc la infarct în rândul tinerilor. Oana Fronea, medic primar cardiolog, explică: „Vedem că dacă până acum ceva ani infarctul la tineri era dat de un cheag de sânge, mai ales în rândul tinerilor fumători, care bloca brusc vasele de sânge. Acum vedem oameni tineri care au plăci de aterom, plăci de colesterol, care evident se complică și duc la acest infarct. Asistăm la o schimbare a cauzelor de infarct în rândul populației tinere. Un infarct care apare brusc la un tânăr pe ocazie brusc instalată, fără ca mușchiul inimii să aibă parte de această precondiționare de suplinire a vascularizației are impact mult mai devastator, acești pacienți au un prognostic limitat”.
Această schimbare în mecanismele care cauzează infarctul la tineri subliniază importanța prevenției și a monitorizării atente a factorilor de risc. Factorii principali care contribuie la apariția bolilor cardiovasculare rămân hipertensiunea, fumatul, nivelurile ridicate de colesterol și sedentarismul. În cadrul emisiunii „Doctor de bine”, prezentată de Liliana Curea, se oferă informații detaliate despre acești factori de risc și despre măsurile care pot fi luate pentru a vă proteja sănătatea inimii, potrivit stirileprotv.ro.