Astăzi, 15 septembrie, se împlinesc 33 de ani de la momentul în care Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a fost hirotonit în demnitatea de arhiereu, intrând astfel în rândurile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Într-o zi semnificativă pentru ierarhul Moldovei, 15 septembrie 1991 a marcat începutul unei misiuni de profundă importanță pentru Biserica Ortodoxă, în care Înaltpreasfințitul Părinte Teofan a slujit cu devotament, implicându-se activ în consolidarea legăturilor cu alte Biserici și comunități religioase, potrivit ActiveNews.ro.
IPS Teofan a împlinit 33 de ani de slujire arhierească în Biserica Ortodoxă Română
Născut la 19 octombrie 1959 în localitatea Corbi din județul Argeș, IPS Teofan a parcurs un traseu educațional ce i-a oferit o solidă pregătire teologică. După finalizarea studiilor primare în satul natal, a urmat cursurile Seminarului Teologic din Craiova și ale Institutului Teologic de Grad Universitar din București, completându-și formarea între anii 1986-1990 la Institutul Teologic „Saint Serge” din Paris, unde a obținut titlul de doctor în Teologie.
În anul 1984, IPS Teofan a îmbrățișat viața monahală la Schitul Crasna, județul Prahova, fiind hirotonit ierodiacon și ieromonah un an mai târziu. Între anii 1987-1990, acesta a slujit ca duhovnic al Mănăstirii „Acoperământul Maicii Domnului” din Bussy-en-Othe, Franța. După revenirea sa în țară în 1990, a fost numit secretar al Cabinetului Patriarhal, funcție pe care a deținut-o până la 15 septembrie 1991, când a fost ales episcop-vicar patriarhal.
Între 1991 și 2000, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan a coordonat activități esențiale pentru Biserica Ortodoxă Română, fiind responsabil pentru relațiile externe bisericești și legăturile Patriarhiei Române cu comunitățile românești din diaspora. De asemenea, a fost secretar al Sfântului Sinod, coordonator al învățământului teologic și reprezentant în diverse organisme ecumenice internaționale. Printre responsabilitățile sale, s-au numărat și coordonarea Editurii și Tipografiei Institutului Biblic, precum și a Sectorului Patriarhal „Biserica și Societatea”, sub a cărui conducere s-au aflat birouri de presă, asistență socială și religioasă.
Anul 2000 a adus o nouă etapă în viața sa, fiind ales Arhiepiscop al Craiovei și Mitropolit al Olteniei. Opt ani mai târziu, în martie 2008, Sfântul Sinod l-a desemnat Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, funcție în care a fost întronizat la 8 iunie același an, la Catedrala Mitropolitană din Iași.
Întreaga sa activitate pastorală a fost marcată de o implicare neobosită în propovăduirea credinței, în slujirea aproapelui și în susținerea proiectelor caritabile ale Bisericii, IPS Teofan fiind totodată președinte al Asociației „Diaconia” și al Așezământului „Vasiliada”. Prin toate aceste activități, a consolidat legăturile spirituale și misionare ale Bisericii Ortodoxe Române, atât în țară, cât și în străinătate.
Astăzi, credincioșii din întreaga Moldovă, dar și din alte colțuri ale lumii, îi adresează rugăciuni și gânduri de bine Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, cerând Bunului Dumnezeu să-i ofere sănătate, putere și mulți ani de păstorire rodnică în slujba Bisericii. „Rugăm pe Bunul Dumnezeu să dăruiască IPS Părinte Mitropolit Teofan păstorire rodnică și îndelungată în lucrarea necontenită a propovăduirii cuvântului lui Dumnezeu. Întru mulți ani cu sănătate și pază de la Domnul, Înaltpreasfinția Voastră!”