O nouă controversă politică și juridică ia amploare după ce Curtea de Apel Ploiești a anulat hotărârea Curții Constituționale prin care se anula turul al doilea al alegerilor prezidențiale din noiembrie 2024. Avocatul Gheorghe Piperea, europarlamentar AUR, consideră că hotărârea CCR din 6 decembrie 2024 reprezintă o veritabilă lovitură de stat, iar decizia instanței din Ploiești este dovada clară în acest sens.
Piperea a reacționat printr-un mesaj amplu postat pe Facebook, afirmând că, până la o eventuală anulare a hotărârii Curții de Apel, avem dovada clară că CCR ar fi uzurpat puterea democratică: „Până ce va fi anulată sentința de la Curtea de Apel Ploiești de anulare a hotărârii CCR de anulare a alegerilor, avem proba că CCR a comis o lovitură de stat în 6 dec 2024”.
În sprijinul opiniei sale, europarlamentarul subliniază că situația de la Ploiești ar putea deveni un precedent periculos, cu efect de domino în sistemul judiciar din România: „Fun fact: există sute de cereri similare la toate cele 15 curți de apel din țară. Precedentul de la Ploiești va putea fi curând o modă…”. El mai adaugă că recursul care urmează să fie judecat de Înalta Curte de Casație și Justiție nu va fi soluționat rapid, ceea ce, în opinia sa, lasă timp pentru o dezbatere publică necesară asupra abuzurilor de putere: „Anularea nu va veni curând, căci judecata recursului la ÎCCJ durează. Ceea ce e bine, căci vom putea dezbate pe toate părțile ceea ce statul paralel, cu mânuțele judecătorilor de la CCR, a făcut pentru a desființa Constituția, justiția, statul de drept și democrația, totul din frica de a nu pierde accesul la ciolan…”.
Decizia Curții de Apel Ploiești, pronunțată joi, a avut ca efect suspendarea executării Hotărârii Curții Constituționale nr. 32 din 6 decembrie 2024. Instanța a admis acțiunea în anulare formulată de reclamant și a dispus ca hotărârea CCR să fie anulată. În plus, a obligat Curtea Constituțională la plata cheltuielilor de judecată în valoare de 70 de lei.
Minuta deciziei este clar formulată: „Admite capătul de cerere privind suspendarea executării actului administrativ contestat. Suspendă executarea Hotărârii Curţii Constituţionale nr. 32 din 6 decembrie 2024, până la soluţionarea definitivă a cauzei. Admite acţiunea în anulare. Anulează Hotărârea Curţii Constituţionale nr. 32 din 6 decembrie 2024. Obligă pârâta la plata cheltuielilor de judecată către reclamantă în cuantum de 70 lei, reprezentând taxă judiciară de timbru”.
Hotărârea Curții de Apel poate fi atacată cu recurs în termen de cinci zile de la pronunțare, cererea urmând a fi depusă la aceeași instanță.
