După mai multe luni de detenție preventivă și o serie de contestații în instanță, Bogdan Peșchir, cunoscut în mediul online ca BogPR și identificat ca fiind apropiat de Călin Georgescu, a obținut eliberarea. Tribunalul București a admis contestația formulată împotriva deciziei Judecătoriei Sectorului 5 din data de 15 aprilie 2025, revocând astfel măsura arestului preventiv. Instanța a respins propunerea de prelungire a detenției, stabilind că nu se justifică menținerea măsurii privative de libertate. Soluția este definitivă, conform comunicării oficiale a Tribunalului București.
Decizia instanței prevede explicit că Peșchir trebuie pus în libertate, cu condiția să nu fie implicat în alte cauze care să impună reținerea, arestarea sau detenția sa. Celelalte dispoziții din hotărârea anterioară care nu contravin deciziei de astăzi au fost menținute.
Într-o declarație oferită în direct la Realitatea PLUS, avocatul lui Bogdan Peșchir, Cristian Sârbu, a explicat pașii următori din punct de vedere procedural: „Acum se trimite hotărârea de la instanță, prin care s-a dispus măsura eliberării, și cei de la arestul central pregătesc actele și în momentul în care actele sunt completate, terminate din punctul lor de vedere și procedura respectată, în momentul ăla ne anunță și îl iau și îl duc acasă”.
Întrebat despre evoluția cazului, avocatul a adăugat că ancheta penală va continua, dar a reiterat ideea că ultimele percheziții informatice efectuate de anchetatori nu au avut nicio relevanță: „Am spus și data trecută pentru noile percheziții informatice se fac pe niște calculatoare care sunt noi, nu au nimic în ele, adică sunt goale. Dar ei, am văzut de ce fac lucrul ăsta, ca să spună în instanță că nu poate fi pus Bogdan Peșchir în libertate pentru că încă nu s-au terminat perchezițiile informatice, dar noi am depus procesul verbal când aceste percheziții informatice sunt terminate, nu de prima dată, că ălea sunt terminate de acum două luni. Și la ultimele, care nu aveau ce să mai găsească, dar s-au terminat și acelea. Deci, lucrurile nu au mai mers cum a încercat organul de cercetare penală”.
Avocatul Sârbu a sugerat că dosarul este marcat de nereguli, iar după epuizarea procedurilor în instanțele din România, se are în vedere o sesizare la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO): „Sunt foarte multe abuzuri în acest caz și asta vom vedea după ce vom termina instanțele din România. Vom vedea care vor fi pașii următori pentru CEDO, pentru toate lucrurile pe care ne vom înțelege să ne plângem”.
Un alt punct delicat adus în discuție de apărător este cel legat de suma de 7 milioane de dolari aflată sub sechestru, sumă deținută în criptomonede. Avocatul susține că, din cauza imposibilității accesării acestor fonduri, valoarea acestora a scăzut semnificativ: „Tot organele de cercetare au spus că banii sunt bine luați, că așa spune statul, și sunt sub măsura sechestrului, dar din acele 7 milioane de dolari, pentru că sunt în monede Bitcoin și pentru că Bogdan a fost pus în imposibilitatea să mai intre la ei s-a pierdut o valoare de aproape 5 milioane. Deci, banii respectivi mai reprezintă 2 milioane – 2 milioane și jumătate, fluctuează în fiecare zi, dar un alt abuz aici este în care se spune că pentru măsurile asiguratorii se poate lua până la concurența sumei în care ai creat un prejudiciu ori noi nu avem niciun prejudiciu aici. Într-o țară normală ar fi trebuit să fie ridicat sechestrul de atunci, dar nu am avut norocul pe care l-am avut astăzi la tribunal, să intrăm la niște judecători care își respectă meseria”.
La acest moment, Bogdan Peșchir este liber, fără nicio altă măsură preventivă aplicată, iar ancheta penală în care este vizat continuă.
