Un nou caz serios care pune sub semnul întrebării integritatea sistemului juridic din România. O judecătoare din Suceava este suspectată de a fi în relații strânse cu traficanţii de droguri, informându-i despre supravegherea de care erau parte și despre momentele în care forțele de ordine plănuiau să intervină. Se spune că, în schimbul acestor servicii, ea primea sume de bani, bijuterii, autoturisme și se bucura de vacanţe extravagante.
Cine este judecătoarea care s-ar fi drogat cot la cot cu infractorii pe care i-ar fi protejat
Informațiile din cadrul anchetei sunt uluitoare: magistratul, mamă a trei copii, era implicată în consumul de droguri și își oferea locuința ca spațiu pentru alți consumatori. Ea a fost luată direct din sala de judecată și dusă la București pentru a fi audiată. Judecătoarea este în prezent în detenție, conform observatornews.ro.
Citește și: Ora de iarnă 2023: Când trecem la ora de iarnă și cum ne afectează acest lucru
Ana Maria Chirilă. Judecătoare începând cu anul 2015, preşedinte de complet la Secţia Penală a Tribunalului Suceava. Procurorii susțin că s-ar fi aliat cu infractori notorii. Cinci acuzații serioase sunt aduse împotriva judecătoarei. Se crede că magistratul furniza informații din dosarele de pe biroul său. Mai precis, ea îi informa pe traficanți despre activitățile ofițerilor de combatere a crimei organizate și despre momentele perchezițiilor.
Suspiciunile anchetatorilor au crescut atunci când au observat că operațiunile prin care încercau să îi prindă pe traficanții de droguri nu ajungeau la finalizare. Urmările i-au condus direct la judecătoare, care era responsabilă pentru emiterea autorizațiilor de percheziție sau a mandatelor de supraveghere. Judecătoarea era recompensată cu bani, bijuterii, autoturisme, sejururi de lux sau servicii de protecție oferite de traficanți.
În plus, se afirmă că i-ar fi asigurat pe liderii rețelei că ar putea obține sprijinul unor colegi, care să emită o hotărâre de achitare. Această decizie, conform anchetatorilor, ar fi costat 30.000 de euro.
Mihai Ștefănoaia, avocat și lector USV: „Neașteptată știrea, toată lumea este bulversată din sistem. Dacă putem vb de un profil infracțional pe care îl facem unei persoane, categoric o excludem pe doamna magistrat Chirilă din această categorie. O persoană calmă, liniștită, care dădea siguranță, care știe carte și arăta un profesionalism desăvârșit. Cred în nevinovăția dânsei. Eu sper că este o confuzie.”
Surse Observator indică faptul că judecătoarea ar fi devenit parte a cercului traficanților de droguri după ce ar fi dezvoltat o relație sentimentală cu unul dintre membri. Era răsplătită generos pentru complicitatea sa.
Judecătoarea era gratificată cu bani, bijuterii, vehicule, vacanțe opulente sau servicii de securitate și protecție din partea traficanților. De asemenea, nu refuza nici produse alimentare. Chirilă nu se rezuma doar la ajutorul acordat infractorilor pentru a evita pedepsele. Informațiile din dosar relevă că magistratul consuma droguri și chiar își oferea reședința pentru alte persoane interesate de consumul de substanțe ilegale. Atât biroul de la Tribunalul Suceava, cât și locuința ei au fost percheziționate de către anchetatori.
Judecătoarea a început cariera în magistratură în 2015. A lucrat inițial la Judecătoria Bistrița, apoi a fost transferată la Cluj Napoca și Tribunalul Suceava. De curând, trecuse un concurs de promovare, urmând ca din 1 noiembrie să ocupe un post la Curtea de Apel Suceava. Acest caz a atras atenția până la cel mai înalt nivel al ministerului Justiției.
Citește și: „Restaurantul”, noua metodă folosită de hoții de buzunare. Care este modul de operare
Ana Maria Chirilă avea un salariu lunar de aproximativ 3.500 de euro. Anul precedent, în declarația de avere, erau listate două apartamente, două case și o mașină. Însă, anul acesta, situația ei financiară arată diferit: apare ca divorțată și cu conturile epuizate. Ea rămâne doar cu o casă modestă de 80 mp și acumulează datorii considerabile – în jur de 67 de mii de euro.
Publicațiile locale menționează că, în momentul în care a fost reținută, judecătoarea avea programată o audiere în dosarul comisarului-șef Radu Obreja, fostul șef al Serviciului Permise și Înmatriculări. Se presupune că ofițerul ar fi acceptat mită în sumă de peste 118.000 de euro de la diverși candidați.