Într-un context tensionat generat de recentele decizii contradictorii din instanțe privind anularea alegerilor prezidențiale din 2024, fostul ministru al Justiției și actual parlamentar PNL, Alina Gorghiu, solicită măsuri extreme împotriva unui magistratului Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploiești, acuzându-l de o presupusă abatere disciplinară gravă, potrivit stiripesurse.ro.
Demersul Alinei Gorghiu, formulat public pe Facebook, vine după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a anulat o decizie pronunțată de Curtea de Apel Ploiești, prin care se suspenda executarea hotărârii Curții Constituționale privind anularea alegerilor prezidențiale. Reacția sa, însă, a depășit simpla critică juridică, cerând direct eliminarea magistratului din sistemul judiciar: „Deznodământul rapid al recursului judecat astăzi de ICCJ arată că judecătorul de la Curtea de Apel Ploiești a dat o hotărâre care nu arată independența Justiției, ci doar o necunoaștere evidentă a ordinii constituționale interne și o lipsă de pregătire cu consecințe extrem de periculoase, într-un context deosebit de complex. Procesul electoral continuă conform calendarului în baza actelor normative care sunt în vigoare”, a afirmat Gorghiu.
Continuând într-un ton categoric, aceasta a adăugat că respectarea Constituției este obligatorie și că nu poate fi supusă unor interpretări personale de către magistrați: „Constituția e legea supremă în stat și nu este opțională, iar respectarea ei nu se negociază”, subliniind că aceste principii ar fi trebuit să fie cunoscute „de tot corpul de magistrați”.
Gorghiu a susținut că independența judecătorilor nu înseamnă posibilitatea de a ignora deciziile Curții Constituționale sau jurisprudența unificată a Înaltei Curți: „Independența magistratului nu justifică într-un stat de drept nesocotirea Constituției. Practica unitară a instanțelor din România și interpretările constante date de ICCJ arată că deciziile CCR nu pot fi cenzurate de instanțe. Solicit CSM și Inspecției Judiciare o procedură rapidă în cercetarea disciplinară a judecătorului de la Curtea de Apel Ploiești și aplicarea celei mai aspre sancțiuni, în acord cu gravitatea abaterii disciplinare săvârșite, adică excluderea acestuia din magistratură”, a încheiat aceasta.
Înalta Curte de Casație și Justiție a admis recursurile formulate de Curtea Constituțională și Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești împotriva sentinței nr. 135 din 24 aprilie 2025, anulând astfel decizia instanței ploieștene. Aceasta suspendase executarea Hotărârii Curții Constituționale nr. 32 din 6 decembrie 2024, prin care se invalidaseră alegerile prezidențiale.
Minuta deciziei Curții de Apel Ploiești menționa: „Admite capătul de cerere privind suspendarea executării actului administrativ contestat. Suspendă executarea Hotărârii Curţii Constituţionale nr. 32 din 6 decembrie 2024, până la soluţionarea definitivă a cauzei. Admite acţiunea în anulare. Anulează Hotărârea Curţii Constituţionale nr. 32 din 6 decembrie 2024. Obligă pârâta la plata cheltuielilor de judecată către reclamantă în cuantum de 70 lei, reprezentând taxă judiciară de timbru”.
Criticile venite din partea Alinei Gorghiu ridică semne de întrebare privind respectarea separației puterilor în stat, în condițiile în care un parlamentar solicită public sancționarea dură a unui judecător pentru o decizie pronunțată într-o cauză sensibilă politic. Rămâne de văzut dacă Consiliul Superior al Magistraturii va da curs cererii sale sau va apăra independența magistratului.
