Connect with us

Hi, what are you looking for?

Știință

Criza fără precedent a apei a destabilizat ciclul natural „pentru prima dată în istoria omenirii” și pune în pericol producția globală de alimente

Imagine cu rol ilustrativ / Foto: pixabay.com

Un raport recent emis de Comisia globală privind economia apei avertizează că o criză a apei aflată în creștere rapidă amenință să destabilizeze complet sistemele alimentare globale în următorii 25 de ani. Criza este amplificată de utilizarea distructivă a terenurilor, schimbările climatice și o gestionare necorespunzătoare a resurselor de apă, determinând ca aproape 3 miliarde de persoane și mai mult de jumătate din producția globală de alimente să fie expuse unui „stres fără precedent” asupra sistemelor lor de apă. Conform raportului, dacă această tendință alarmantă nu este inversată, deficitul de apă va avea un „impact seismic” asupra umanității și mediului. Pe măsură ce rezervele subterane sunt epuizate, numeroase orașe din lume încep să sufere consecințele, existând riscul de scufundare.

Citește și: Descoperire uimitoare: Roata ar fi fost inventată de minerii din Munții Carpați acum 6.000 de ani!

Criza apei amenință să prăbușească producția globală de alimente în următorii 25 de ani

„Pentru prima dată în istoria omenirii, dezechilibrăm ciclul global al apei,” a declarat Johan Rockström, director al Institutului Potsdam pentru cercetarea impactului climatic și unul dintre copreședinții comisiei. „În prezent, jumătate din populația lumii se confruntă cu deficitul de apă”. Acesta a subliniat că „Pe măsură ce această resursă vitală devine din ce în ce mai rară, securitatea alimentară și dezvoltarea umană sunt în pericol – iar noi permitem ca acest lucru să se întâmple”. Estimările raportului indică pierderi economice majore la nivel global, sugerând că până în anul 2050, între 8% din produsul intern brut (PIB) mondial și 15% din PIB-ul țărilor cu venituri mici ar putea fi afectate negativ de criza apei.

Raportul subliniază că „precipitațiile, sursa întregii ape dulci, nu mai pot fi utilizate din cauza schimbărilor climatice și de utilizare a terenurilor provocate de om, subminând baza bunăstării umane și a economiei globale”. În contextul unei crize climatice tot mai grave și al modificărilor terenurilor cauzate de om, raportul dezvăluie o nevoie reală mult mai mare de apă pentru o viață demnă, calculată la aproximativ 4.000 de litri de apă pe zi per persoană, o cifră mult mai mare decât cei 50-100 de litri folosiți de guverne ca reper. Aceasta evidențiază presiunea semnificativă asupra comerțului și infrastructurilor globale pentru a asigura nevoile de bază în multe părți ale lumii.

Raportul atrage atenția și asupra conceptului de „apă verde”, adică apa stocată în sol și plante, care reprezintă o resursă esențială pentru agricultură. Această „apă verde” este vitală pentru zonele agricole din India, China, Rusia și Europa, dar este tot mai amenințată de lipsa apei și schimbările meteo severe. Printre exemplele concrete ale schimbărilor alarmante, raportul menționează secetele grave din Amazon, topirea accelerată a ghețarilor și inundațiile devastatoare din Europa. Această perturbare a sistemului climatic global amenință chiar și ecosistemele vitale, precum pădurile tropicale, care riscă să fie transformate în savane, potrivit livescience.com.

Citește și: Inteligența artificială a dezvăluit care va fi cel mai mare ucigaș al omenirii până în 2050 – și surpriză, nu este Terminatorul!

Problema este agravată de faptul că prețul apei este subestimat în numeroase regiuni. Acest lucru permite utilizarea necorespunzătoare a resurselor, favorizând centrele de date în creștere rapidă și centralele pe cărbune în detrimentul comunităților afectate. În concluzie, raportul comisiei recomandă o serie de soluții sustenabile, inclusiv „introducerea unor prețuri și subvenții adecvate, trecerea la o alimentație bazată pe plante, refacerea habitatelor naturale și reciclarea apelor reziduale” pentru a echilibra distribuția apei și a susține securitatea alimentară.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te-ar putea interesa și:

Sănătate

Un raport științific, care a fost anterior blocat și cenzurat, a adus în prim-plan date alarmante despre impactul injecțiilor ARNm Covid asupra sănătății publice...

Sănătate

Congelarea alimentelor reprezintă o metodă eficientă de prelungire a duratei de valabilitate, asigurând astfel siguranța alimentară timp de săptămâni sau chiar luni. Totuși, nu...

Externe

Atacul cu arme de foc din cadrul mitingului fostului președinte Donald Trump din Butler, Pennsylvania, desfășurat pe 13 iulie, este acum considerat un incident...

Economie

Anul agricol recent a fost marcat de dificultăți extreme pentru fermierii din România, care s-au confruntat cu efectele devastatoare ale secetei severe și cu...

Sănătate

Aciditatea organismului poate avea un impact semnificativ asupra sănătății noastre, influențând echilibrul delicat al sistemului acid-bazic. Un dezechilibru în acest sens poate favoriza apariția...

Știință

Un nou raport publicat recent de oamenii de știință și citat de The Guardian avertizează că starea de sănătate a Pământului a ajuns într-un...

Externe

Un incident aviatic de o raritate extremă a avut loc pe cerul Elveției, pe 21 ianuarie, când două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit...

Sănătate

Odată cu venirea sezonului rece, preocuparea pentru sănătatea sistemului imunitar devine tot mai intensă, iar alimentația joacă un rol esențial în menținerea acestuia la...