Curtea Penală Internațională (CPI) de la Haga a făcut un anunț șocant joi, confirmând emiterea unor mandate de arestare pentru liderul Hamas, Mohammed Diab Ibrahim Al-Masri, cunoscut și sub numele de Mohammed Deif, precum și pentru premierul israelian Benjamin Netanyahu și fostul ministru al Apărării, Yoav Gallant. Potrivit Reuters, CPI îi acuză pe cei doi oficiali israelieni de comiterea de crime de război și crime împotriva umanității în Fâșia Gaza, fapte care s-ar fi desfășurat cel puțin din 8 octombrie 2023. Informația a fost confirmată și de Agerpres.
Acuzații de genocid și reacții vehemente
Potrivit agenției EFE, liderii Hamas, alături de Netanyahu și Gallant, sunt considerați responsabili pentru escaladarea violenței în regiune, dar acuzațiile au generat un val de reacții internaționale. Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a catalogat decizia CPI drept „antisemită” și a făcut referire la procesul Dreyfus, sugerând o persecuție motivată etnic. Într-un comunicat oficial, biroul său a descris acuzațiile drept „false și motivate de ura antisemită a judecătorilor CPI”, conform Mediafax. Mai mult, Netanyahu a adus acuzații grave la adresa procurorului-șef al CPI, Karim Khan, susținând că acesta ar avea „motive personale” care influențează decizia, notează The Times of Israel.
Mandate controversate: liderul Hamas și decesul său contestat
CPI a emis mandate de arestare și pentru alți lideri Hamas, printre care Yahya Sinwar și Ismail Haniyeh. De asemenea, mandatul emis pe numele lui Mohammed Deif a stârnit confuzie, având în vedere că Israelul declarase anterior că liderul Hamas ar fi fost ucis într-un atac aerian din luna iunie. Totuși, decesul acestuia nu a fost confirmat oficial de gruparea islamistă.
Scandaluri la nivel înalt: acuzații la adresa procurorului CPI
Decizia CPI este însoțită de controverse și acuzații privind comportamentul procurorului-șef, Karim Khan. Potrivit unor documente citate de Mediafax, Khan este investigat pentru presupuse hărțuiri sexuale și comportament inadecvat în cadrul instituției. Deși acesta a negat ferm acuzațiile, CPI a inițiat o anchetă externă, iar senatori americani au cerut amânarea investigațiilor asupra conflictului Israel-Hamas.
Poziția Israelului: respingere fermă a acuzațiilor
Netanyahu a reafirmat că Israelul își va apăra cetățenii împotriva oricăror acuzații internaționale, respingând categoric deciziile CPI. „Indiferent de ceea ce decide această instanță, noi vom continua să apărăm viețile cetățenilor israelieni și securitatea țării noastre”, a declarat premierul, potrivit The Times of Israel.
Acest eveniment amplifică tensiunile internaționale și ridică întrebări despre viitorul relațiilor dintre Israel, Hamas și comunitatea internațională. Deciziile CPI vor rămâne sub lupa publicului global, mai ales în contextul criticilor la adresa instituției.