Connect with us

Hi, what are you looking for?

Știință

Descoperire istorică pe planeta Marte: Ceva neașteptat a ieșit la iveală! Se schimbă tot ce știam până în prezent!

Foto: AZnews.ro

O descoperire uimitoare în regiunea Tharsis de pe Marte ar putea transforma radical viitoarele misiuni de explorare umană. Apa înghețată, găsită pe vârfurile vulcanilor marțieni, oferă noi perspective și resurse pentru exploratorii viitorului.

Pentru prima dată, oamenii de știință au observat formațiuni de îngheț pe vulcanii planetei Marte, sfidând convingerile anterioare conform cărora prezența apei acolo era imposibilă, notează Live Science.

Descoperirea surprinzătoare

Oamenii de știință au observat un strat subțire ca un fir de păr de gheață pe vârfurile vulcanilor din regiunea Tharsis de pe Planeta Roșie – cei mai mari munți din sistemul solar, care au o înălțime de trei ori mai mare decât cea a Muntelui Everest. În lunile mai reci, înghețul ar putea fi format din până la 150.000 de tone de apă sau echivalentul a 60 de piscine olimpice.

Citește și: În scurt timp vom fi martorii unui moment istoric: ceva uluitor va putea fi văzut cu ochiul liber pe cerul înstelat!

„Am crezut că este improbabil ca înghețul să se formeze în jurul ecuatorului lui Marte, deoarece amestecul de soare și atmosfera subțire menține temperaturile din timpul zilei relativ ridicate atât la suprafață, cât și în vârful munților – spre deosebire de ceea ce vedem pe Pământ, unde te-ai putea aștepta să vezi vârfuri înghețate”, a declarat într-un comunicat autorul principal al studiului, Adomas Valantinas, cercetător postdoctoral la Universitatea Brown. Oamenii de știință au descoperit că înghețul se condensează în fiecare noapte de-a lungul vârfurilor munților, înainte de a se evapora sub căldura soarelui de dimineață.

Descoperirea ar putea fi crucială pentru modelarea existenței apei pe Marte, ceea ce ar putea ajuta la viitoarele misiuni de explorare umană. Cercetătorii și-au publicat descoperirile în 10 iunie, în revista Nature Geoscience.

Înghețul a fost observat pentru prima dată de către Trace Gas Orbiter (TGO) al Agenției Spațiale Europene, care a capturat imagini color de înaltă rezoluție în timpul dimineții devreme. După ce au analizat 30.000 de imagini surprinse de sondă, cercetătorii au confirmat existența înghețului, o patină albastră eterică, care se formează în microclimatele marțiene unice din aerul rece care se ridică spre vârfuri.

„Ceea ce vedem ar putea fi o rămășiță a unui ciclu climatic antic pe Marte modern, unde în trecut au existat precipitații și poate chiar zăpadă pe acești vulcani”, a declarat Valantinas.

Odată confirmată existența înghețului, Valantinas va continua să studieze mediul marțian – în special bazinele hidrotermale antice care ar fi putut susține viața microbiană. Într-o zi, mostre din aceste guri de aerisire ar putea fi aduse pe Pământ pentru a fi studiate de către misiunea de returnare a mostrelor propusă de NASA.

Viitorul Explorării pe Marte

Eșantioane din praful marțian și chiar dovezi ale vieții antice ar fi putut fi deja colectate de roverul Perseverance, care explorează craterul Jezero din 2021. Descoperirea înghețului pe Marte deschide noi orizonturi pentru explorarea spațială, aducând umanitatea cu un pas mai aproape de colonizarea Planetei Roșii. Viitoarele misiuni ar putea folosi această resursă vitală, facilitând astfel stabilirea de baze permanente pe Marte.

Inițial, NASA a planificat lansarea unei misiuni de recuperare a probelor undeva în 2026, dar această dată a fost amânată până în 2040, din cauza problemelor bugetare. În prezent, NASA solicită propuneri de la companii private pentru a accelera calendarul misiunii.

Citește și: O civilizație avansată se ascunde pe Pământ deghizată în oameni: Dezvăluiri uluitoare ale cercetătorilor despre ființe inteligente extraterestre!

„Ceea ce mă fascinează cel mai mult este ideea unei a doua geneze, a vieții dincolo de Pământ. Descoperirea noastră este un pas important în această direcție”, a declarat Valantinas, subliniind importanța continuării cercetărilor asupra acestui fenomen unic.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te-ar putea interesa și:

Știință

Un raport recent emis de Comisia globală privind economia apei avertizează că o criză a apei aflată în creștere rapidă amenință să destabilizeze complet...

Știință

Astronomii au reușit să descopere o planetă îndepărtată care oferă o privire unică asupra unui viitor posibil pentru Pământ, având în vedere extinderea iminentă...

Știință

O descoperire științifică remarcabilă, anunțată recent de cercetătorii de la Planetary Science Institute, promite să schimbe complet înțelegerea noastră despre Lună, satelitul natural al...

Știință

NASA a lansat o propunere cu totul neconvențională pentru a înțelege mai bine compoziția Lunii, propunând o metodă care ar putea revoluționa explorarea spațială:...

Actualitate

Administrația Bazinală de Apă Buzău-Ialomița a anunțat că, în ultimii 10 ani, șapte lacuri din zona administrată au secat complet, ca urmare a secetei...

Actualitate

Recent, Andrei Caramitru a publicat pe Facebook o postare în care aduce în discuție o descoperire științifică deosebită realizată de NASA. El a declarat...

Sănătate

Consumul zilnic de apă este un subiect dezbătut frecvent, iar recomandările generale sugerează că majoritatea oamenilor ar trebui să consume între patru și șase...

Știință

Oamenii de știință au făcut o descoperire senzațională care ar putea schimba radical înțelegerea noastră despre planeta Marte și posibilitatea existenței vieții pe aceasta....