Connect with us

Hi, what are you looking for?

Știință

Descoperire istorică pe planeta Marte: Ceva neașteptat a ieșit la iveală! Se schimbă tot ce știam până în prezent!

Foto: AZnews.ro

O descoperire uimitoare în regiunea Tharsis de pe Marte ar putea transforma radical viitoarele misiuni de explorare umană. Apa înghețată, găsită pe vârfurile vulcanilor marțieni, oferă noi perspective și resurse pentru exploratorii viitorului.

Advertisement

Pentru prima dată, oamenii de știință au observat formațiuni de îngheț pe vulcanii planetei Marte, sfidând convingerile anterioare conform cărora prezența apei acolo era imposibilă, notează Live Science.

Advertisement

Descoperirea surprinzătoare

Oamenii de știință au observat un strat subțire ca un fir de păr de gheață pe vârfurile vulcanilor din regiunea Tharsis de pe Planeta Roșie – cei mai mari munți din sistemul solar, care au o înălțime de trei ori mai mare decât cea a Muntelui Everest. În lunile mai reci, înghețul ar putea fi format din până la 150.000 de tone de apă sau echivalentul a 60 de piscine olimpice.

Citește și: În scurt timp vom fi martorii unui moment istoric: ceva uluitor va putea fi văzut cu ochiul liber pe cerul înstelat!

„Am crezut că este improbabil ca înghețul să se formeze în jurul ecuatorului lui Marte, deoarece amestecul de soare și atmosfera subțire menține temperaturile din timpul zilei relativ ridicate atât la suprafață, cât și în vârful munților – spre deosebire de ceea ce vedem pe Pământ, unde te-ai putea aștepta să vezi vârfuri înghețate”, a declarat într-un comunicat autorul principal al studiului, Adomas Valantinas, cercetător postdoctoral la Universitatea Brown. Oamenii de știință au descoperit că înghețul se condensează în fiecare noapte de-a lungul vârfurilor munților, înainte de a se evapora sub căldura soarelui de dimineață.

Descoperirea ar putea fi crucială pentru modelarea existenței apei pe Marte, ceea ce ar putea ajuta la viitoarele misiuni de explorare umană. Cercetătorii și-au publicat descoperirile în 10 iunie, în revista Nature Geoscience.

Înghețul a fost observat pentru prima dată de către Trace Gas Orbiter (TGO) al Agenției Spațiale Europene, care a capturat imagini color de înaltă rezoluție în timpul dimineții devreme. După ce au analizat 30.000 de imagini surprinse de sondă, cercetătorii au confirmat existența înghețului, o patină albastră eterică, care se formează în microclimatele marțiene unice din aerul rece care se ridică spre vârfuri.

„Ceea ce vedem ar putea fi o rămășiță a unui ciclu climatic antic pe Marte modern, unde în trecut au existat precipitații și poate chiar zăpadă pe acești vulcani”, a declarat Valantinas.

Odată confirmată existența înghețului, Valantinas va continua să studieze mediul marțian – în special bazinele hidrotermale antice care ar fi putut susține viața microbiană. Într-o zi, mostre din aceste guri de aerisire ar putea fi aduse pe Pământ pentru a fi studiate de către misiunea de returnare a mostrelor propusă de NASA.

Viitorul Explorării pe Marte

Eșantioane din praful marțian și chiar dovezi ale vieții antice ar fi putut fi deja colectate de roverul Perseverance, care explorează craterul Jezero din 2021. Descoperirea înghețului pe Marte deschide noi orizonturi pentru explorarea spațială, aducând umanitatea cu un pas mai aproape de colonizarea Planetei Roșii. Viitoarele misiuni ar putea folosi această resursă vitală, facilitând astfel stabilirea de baze permanente pe Marte.

Inițial, NASA a planificat lansarea unei misiuni de recuperare a probelor undeva în 2026, dar această dată a fost amânată până în 2040, din cauza problemelor bugetare. În prezent, NASA solicită propuneri de la companii private pentru a accelera calendarul misiunii.

Citește și: O civilizație avansată se ascunde pe Pământ deghizată în oameni: Dezvăluiri uluitoare ale cercetătorilor despre ființe inteligente extraterestre!

„Ceea ce mă fascinează cel mai mult este ideea unei a doua geneze, a vieții dincolo de Pământ. Descoperirea noastră este un pas important în această direcție”, a declarat Valantinas, subliniind importanța continuării cercetărilor asupra acestui fenomen unic.

Advertisement

Exemplu HTML cu Link

Urmărește-ne pe: Telegram | Google News


Apasă și comentează

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Advertisement

Te-ar putea interesa și:

Știință

Luna Phobos, recunoscută pentru forma sa neregulată de cartof și destinul său inevitabil de a se prăbuși pe suprafața planetei Marte, a fost surprinsă...

Știință

În contextul actual al schimbărilor climatice și al creșterii cererii de apă, resursele de apă ale lumii devin tot mai disputate între țări. Aproape...

Actualitate

Meteorologii atrag atenția asupra unei situații îngrijorătoare în România, unde seceta extremă pune sub presiune resursele de apă și agricultura. În sudul și estul...

Actualitate

Într-o vară marcată de temperaturi caniculare, turiștii de pe plaja Eforie Nord au fost martorii unui fenomen meteorologic deosebit și rar întâlnit: plaja s-a...

Știință

O descoperire recentă făcută de o echipă de cercetători de la Northwestern University și University of New Mexico a adus la lumină existența unor...

Actualitate

Tragedie în localitatea Vasile Goldiş, judeţul Arad, unde un copil de doar doi ani a decedat în urma unui incident cumplit care a avut...

Externe

Secretarul General al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a transmis un avertisment sumbru privind starea planetei noastre, declarând că suntem „în pragul colapsului” din cauza...

Știință

O descoperire monumentală în căutarea vieții extraterestre a fost realizată recent de astronomi, care au identificat o planetă cu o rază cu 55% mai...