Alegerile prezidențiale reluate în România sunt marcate de o prezență tot mai pregnantă a influenței politice americane, în special a fostului președinte Donald Trump, a cărui imagine domină discursul electoral intern. Agenția Bloomberg atrage atenția asupra acestui fenomen într-un amplu material publicat luni, intitulat „Donald Trump looms large over Romania’s election rerun”, remarcând că „figura lui Donald Trump domină reluarea alegerilor din România”, relatează inpolitics.ro.
În analiza sa, Bloomberg amintește că „la câteva zile după ce România a anulat alegerile prezidențiale de anul trecut din cauza presupusei interferențe rusești, stârnind furia unora dintre cei mai apropiați consilieri ai lui Donald Trump, un politician a zburat de la București în SUA și s-a cazat la Mar-a-Lago”. Este vorba despre Victor Ponta, fost premier și actual candidat, care, deși în trecut avea o poziționare ideologică diferită de Trump, a fost descris de agenție drept „un vizitator neașteptat la complexul lui Trump din Florida, având în vedere diferențele lor ideologice din trecut și turbulențele din țară”.
Ponta a confirmat vizita, dar a minimalizat semnificația politică a acesteia: „A fost o întâlnire privată”, a spus el, adăugând: „Mi-a plăcut atmosfera. Domnul Trump nu era încă președinte, iar eu nu eram candidat. Sunt mulțumit că am mers”. Agenția americană subliniază apoi că „călătoria lui Ponta și candidatura sa ulterioară la președinție sub sloganul ‘România pe primul loc’ scot în evidență influența tot mai mare pe care președintele SUA și cei mai apropiați consilieri ai săi o exercită asupra mișcărilor populiste de tip Maga din Europa”.
Bloomberg oferă și un cadru mai larg al implicării americane în politica europeană, amintind că „Vicepreședintele SUA, JD Vance, care s-a întâlnit cu co-liderul AfD, Alice Weidel, înainte de alegerile din Germania, a sugerat că partidele mainstream ar trebui să includă formațiunea de extremă dreapta în negocierile pentru formarea guvernului”. În ceea ce privește România, Vance a avut o reacție extrem de dură față de autoritățile care au anulat alegerile din decembrie, afirmând că decizia s-a bazat pe „suspiciunile fragile ale unei agenții de informații și a presiunii enorme din partea vecinilor continentali”.
De cealaltă parte, oficiali europeni și din NATO susțin decizia Bucureștiului și consideră că doar Rusia ar fi putut desfășura o campanie de manipulare de o asemenea amploare, care a dus la succesul unui candidat necunoscut, Călin Georgescu, în primul tur. „Moscova a negat acuzațiile, dar l-a susținut deschis pe Călin Georgescu, candidatul pro-rus care a câștigat votul anul trecut, afirmând că orice alegeri fără acesta sunt ‘ilegitime’”, mai arată Bloomberg.
În paralel, coaliția guvernamentală pro-UE susține candidatura lui Crin Antonescu, cotat cu 15% în sondaje. Acesta a denunțat pericolul ascensiunii unor candidați cu agendă izolaționistă și populistă. „Există o provocare clară a populismului și izolaționismului în țara noastră, alimentată de probleme economice. Pe lângă aceasta, există un atac hibrid evident din partea Rusiei asupra Europei și a instituțiilor occidentale”, a declarat Antonescu pentru Financial Times.
Referindu-se la contracandidații săi, Antonescu a afirmat că „acei candidați de tip Maga din România sunt ‘oportuniști fără convingeri reale’”, adăugând: „Efortul meu este să-i demasc pentru ceea ce sunt: demagogi lipsiți de idee și politicieni incapabili să-și susțină poziția în orice interacțiune internațională semnificativă”.
George Simion, un alt nume aflat în prim-plan, a încercat să își tempereze discursul în ultima perioadă. Bloomberg scrie că „Simion a încercat să-și modereze discursul anti-Ucraina și să scoată în evidență contactele sale recente cu administrația Trump, după ce a participat la ceremonia de învestitură a președintelui SUA”.
În ceea ce-l privește pe Victor Ponta, acesta pare să își construiască imaginea de rezistent politic în fața controversei și de om cu legături transatlantice. Într-o declarație inedită, preluată de Bloomberg, Ponta spune: „Sunt jucător de golf. Întotdeauna joc toate cele 18 găuri”, frază care poate fi interpretată ca un mesaj despre perseverență și ambiție.
Materialul Bloomberg scoate astfel în evidență modul în care ecoul politicii americane – mai ales cel generat de Trump și susținătorii săi – reverberează tot mai puternic în campaniile din Europa Centrală și de Est. România, aflată în plin proces de redefinire a direcției sale politice, pare să fi devenit un câmp de luptă între influențele occidentale tradiționale și noile mișcări suveraniste, care privesc cu simpatie către stilul politic direct și conflictual al fostului lider american.
