Într-un recent interviu acordat în cadrul podcastului lui Damian Drăghici, cunoscutul medic nutriționist Mihaela Bilic a vorbit despre decizia sa de a elimina complet zahărul din alimentația sa. De asemenea, Bilic a mărturisit că a renunțat chiar și la consumul de fructe, exceptând câteva cazuri rare, deoarece consideră că acestea stimulează pofta de mâncare.
„Am eliminat zahărul din alimentația mea de mult timp. Eu nu mănânc nici măcar fructe pentru că fac poftă de mâncare. Fructele sunt apă cu fructoză. Eu nu mănânc niciun fel de fruct. Fructoza nu este esențială pentru supraviețuire. Ea se duce în ficat, ficatul este obligat să o metabolizeze. O face pe calea sintezei de alcool. Face grăsime și face și burtă. Că bei vin, că mănânci fructe multe, tot aia este,” a explicat Bilic în timpul podcastului.
De asemenea, medicul a atras atenția asupra riscurilor consumului excesiv de fructoză, prezentă în mod natural în fructe. Deși acestea sunt surse importante de vitamine, fibre și antioxidanți, Bilic subliniază că un consum exagerat poate avea efecte negative asupra sănătății, în special asupra ficatului și siluetei.
Cu toate acestea, Mihaela Bilic a evidențiat și beneficiile pe care două fructe specifice verii, caisele și piersicile, le aduc sănătății, recomandând consumul lor zilnic pe durata sezonului cald. Într-o postare recentă pe rețelele de socializare, medicul a explicat că aceste fructe sunt „prietenoase cu digestia și silueta” și pot fi considerate un desert ideal al verii datorită conținutului lor de pectine și sorbitol.
„Sunt prin definiție fructele verii. Sunt portocalii, parfumate și zemoase. Sunt prietenoase cu digestia și cu silueta. Este vorba de caise și piersici de care trebuie să profităm, sezonul lor e scurt și ține doar 3 luni pe an, din iunie până în august,” a scris ea pe Facebook.
Mihaela Bilic a explicat și de ce putem considera caisele desertul ideal al verii: „Spre deosebire de pepeni și struguri, caisele satisfac eficient pofta de dulce și nu îngrașă. Secretul stă în conținutul mare de pectine și sorbitol. Pectinele sunt fibre solubile care se umflă la contactul cu apa, cresc senzația de sațietate și reduc absorția de grăsimi și zahăr în sînge. Sorbitolul este un alcool de zahăr care satisface gustul dulce, dar are 30% mai puține calorii și se absoarbe lent/parțial,” precizează medicul nutriționist.
Pe lângă aceste beneficii nutriționale, medicul a menționat că consumul regulat de caise și piersici ajută și la protecția pielii împotriva razelor solare datorită betacarotenului și licopenului, pigmenți vegetali cu acțiune antioxidantă. „Primul este betacarotenul, un precursor de vitamina A care ajută pielea să se bronzeze rapid și frumos. Celălalt este licopenul, o substanță care protejează pielea de îmbătrânire și de acționa nocivă a razelor ultraviolete. Și dacă vă spun că au un conținut mare de potasiu, care echilibrează gradul de hidratare al organismului, nu-i așa că o să puneți în geanta de plajă și niște caise/piersici bine coapte?” a mai afirmat Mihaela Bilic.
Citește și: Nu mai beți cafeaua imediat după trezire: specialiștii recomandă ora ideală și cantitatea optimă de consum
Medicul a încurajat astfel consumul acestor fructe în perioada verii, subliniind că aportul lor de potasiu contribuie la menținerea unui echilibru optim al hidratării organismului. „Nu-i așa că veți pune în geanta de plajă și câteva caise sau piersici bine coapte?” și-a încheiat mesajul nutriționistul Mihaela Bilic.