Medicul Virgiliu Stroescu, specialist în sănătate și nutriție, atrage atenția asupra unui obicei comun al românilor – consumul de cafea dimineața, comparându-l cu o biciuire a organismului și susținând că acesta este stresat și obligat să consume din resursele pe care le deține. Această declarație aprigă vine în contextul în care cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi din lume și un ritual matinal pentru mulți.
Cafeaua dimineața: o sursă de energie pe termen scurt, dar cu consecințe pe termen lung
Stroescu face o analogie intrigantă, comparând organismul uman cu un cal obosit. El subliniază faptul că atunci când simți nevoia de a-ți începe ziua cu o ceașcă de cafea, este similar cu biciuirea unui cal epuizat pentru a-l face să continue să meargă. Însă, acest lucru ridică întrebări cu privire la modul în care cafeaua afectează organismul și energia noastră.
„Un cal e obosit. Merge, merge și poate chiar cade jos. Ce să faci ca să îl trezești. Cumperi un bici și dai în el. Biciul dă energie calului? Nu îi dă energie, îi fură rezervele, că el are rezerve, dar nu e timp. Dacă bei cafea, ea scoate rezervele, ți se pare că ești grozav, dar le ai consumate,” explică medicul Stroescu.
Acest argument susține că cofeina, în loc să ofere o creștere a energiei, de fapt, epuizează rezervele de energie ale organismului. Efectul imediat al cafelei este de a stimula sistemul nervos, ceea ce face ca oamenii să se simtă treji și alerti. Cu toate acestea, după câteva ore, nivelul de energie poate scădea brusc, lăsându-i pe consumatori mai obosiți decât înainte de a bea cafea. Acest ciclu poate duce la dependență de cafea și poate afecta sănătatea pe termen lung.
Doctorul Virgiliu Stroescu recomandă o alternativă mai sănătoasă pentru a-ți începe ziua. El susține că cea mai bună hrană energetică dimineața sunt cerealele. Acestea furnizează carbohidrați complecși și fibre, care eliberează energie treptat și mențin nivelul de energie stabil pe parcursul dimineții, fără să provoace fluctuații bruște.
Citește și: Formula medicului Tudor Ciuhodaru pentru a ține gripa la distanță: Simplă și ușor de memorat
În concluzie, cu toate că cafeaua rămâne una dintre băuturile preferate ale multor persoane, este important să fim conștienți de efectele sale asupra organismului. Medicul Virgiliu Stroescu ne îndeamnă să reconsiderăm consumul nostru de cafea dimineața și să luăm în considerare alternative mai sănătoase pentru a ne menține nivelul de energie pe tot parcursul zilei.