Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sănătate

Epidemia de Mpox face ravagii: 548 de morți în Congo. A ajuns și în Suedia. Alerta OMS, ridicată la cel mai înalt nivel la nivel global!

Foto: aljazeera.com

Epidemia de Mpox, cunoscută și sub numele de „variola maimuței”, a provocat 548 de decese în Republica Democratică Congo, potrivit unui raport epidemiologic recent. Ministrul congolez al Sănătății, Samuel-Roger Kamba, a confirmat că de la începutul anului au fost înregistrate 15.664 de cazuri potențiale de infecție, epidemia afectând acum toate provinciile țării.

Citește și: Nu mai beți cafeaua imediat după trezire: specialiștii recomandă ora ideală și cantitatea optimă de consum

Aceste informații vin în contextul în care Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a ridicat alerta la cel mai înalt nivel internațional, după reapariția virusului în Africa și confirmarea unei mutații a virusului, numită „clada 1”, în Suedia. Această variantă este considerată cea mai gravă formă a virusului Mpox.

Transmiterea și simptomele bolii

Mpox a fost descoperită pentru prima oară la oameni în 1970 și este o boală virală ce se răspândește în principal de la animale la oameni, dar și prin contact fizic direct cu o persoană infectată. Virusul se poate transmite prin toate formele de contact sexual, precum și prin contact direct cu răni, fluide corporale, salivă sau echipamente contaminate.

Foto: punchng.com

Un alt mod de transmitere al bolii este de la mamă la copil, fie prin cordonul ombilical în timpul nașterii, fie după naștere, dacă mama este infectată.

Simptomele bolii sunt similare cu cele ale gripei și includ apariția unor leziuni cutanate purulente. Deși majoritatea cazurilor sunt ușoare, Mpox poate deveni fatală, în special în cazul copiilor și persoanelor cu sisteme imunitare slăbite. Complicațiile asociate includ suprainfecții, miocardită, encefalită, cheratită și pneumonie.

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase și Tropicale „Victor Babeș”, Simin Aysel Florescu, a explicat că perioada de incubație a bolii variază între 3 și 17 zile, iar durata de evoluție a simptomelor este de aproximativ două până la patru săptămâni.

Evoluția globală a Mpox

Mpox este endemică în anumite regiuni din Africa de Vest și este caracterizată prin erupții cutanate ce pot apărea pe organele genitale și în cavitatea bucală, fiind însoțite de febră, dureri de gât și inflamații ale ganglionilor limfatici.

Un episod acut de răspândire a virusului a avut loc în perioada 2022-2023, determinând OMS să declare Mpox o urgență de sănătate publică de interes internațional. În acea perioadă, o formă mai puțin severă a virusului s-a răspândit la nivel global, în principal prin contact sexual între bărbați care fac sex cu alți bărbați.

Până la data de 8 mai 2023, peste 87.000 de cazuri de Mpox au fost confirmate la nivel mondial, afectând 111 țări și provocând 140 de decese, conform cifrelor OMS.

Citește și: Alerta globală: Criza sănătății mintale în rândul tinerilor atinge cote alarmante – Ce se ascunde în spatele declanșării?

Reapariția virusului Mpox, alături de noile mutații periculoase depistate, subliniază importanța vigilenței la nivel global. OMS și autoritățile sanitare din întreaga lume monitorizează atent evoluția virusului, iar măsurile de prevenire și control sunt esențiale pentru a limita răspândirea acestei boli potențial mortale.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te-ar putea interesa și:

Meteo

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, luni, o avertizare Cod roșu de viituri, care va fi în vigoare până...

Actualitate

O criză de amploare a lovit județul Vaslui, unde ploile torențiale din ultimele zile au provocat deversarea apei dintr-un baraj de acumulare. În urma...

Actualitate

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis o avertizare de călătorie pentru mai multe țări europene, după ce autoritățile locale au anunțat condiții meteorologice extreme,...

Meteo

Administrația Națională de Meteorologie a emis, în cursul zilei de astăzi, o serie de avertizări meteo, vizând fenomene severe de precipitații abundente. Regiunile afectate...

Sănătate

Autoritățile din Bulgaria sunt într-o stare de vigilență maximă, în urma depistării primului caz de holeră din ultimul secol. Incidentul, primul de acest tip...

Actualitate

Sâmbătă dimineață, două baraje piscicole au cedat ca urmare a ploilor intense care au afectat regiunea în ultimele ore, conform unei informări transmise de...

Actualitate

În urma fenomenelor meteorologice extreme care au lovit în forță județele Galați și Vaslui, bilanțul victimelor continuă să crească dramatic, ajungând la cinci decese...

Externe

Vineri dimineață, Austria a fost cuprinsă de o situație meteorologică extrem de critică, care a determinat autoritățile să declare cel mai înalt nivel de...