Comisia mixtă de dialog între Biserica Ortodoxă și Bisericile Vechi Orientale a organizat, în această săptămână, o serie de întâlniri la Cairo, având ca scop întărirea colaborării interconfesionale. Reuniunile s-au desfășurat la Centrul „Logos” al Mănăstirii „Abba Bishoy” (Sf. Paisie), sub patronajul Bisericii Copte, iar temele discutate au abordat atât aspecte teologice, cât și provocările pastorale contemporane.
Comisia mixtă dintre Biserica Ortodoxă și Bisericile Vechi Orientale a emis rezoluții privind unitatea și familia creștină
Întâlnirile, care au avut loc luni și marți, au fost marcate de o atmosferă de colaborare și fraternitate, după cum a transmis Patriarhia Ecumenică într-un comunicat oficial. Participanții din partea Bisericii Ortodoxe și a Bisericilor Vechi Orientale s-au reunit într-un climat de „dragoste creștină”, ceea ce a facilitat o serie de discuții constructive și deschise. Din partea Bisericii Ortodoxe Române, au participat Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, și pr. Viorel Ioniță, consilier patriarhal onorific.
În urma dialogului desfășurat în cadrul Comisiei mixte, au fost adoptate patru rezoluții principale, menite să susțină colaborarea viitoare. Printre acestea se numără continuarea activității subcomisiilor mixte pentru probleme liturgice și pastorale, vizitarea Întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe și Vechi Orientale pentru a comunica rezultatele pozitive ale dialogului, crearea unui site comun pentru accesul la documentele de dialog și implicarea activă a clericilor, monahilor și laicilor în aceste discuții.
Una dintre temele centrale ale discuțiilor a vizat instituția familiei și provocările contemporane aduse de secularizarea societății moderne. „Ambele familii ecleziastice privesc uniunea indisolubilă și plină de iubire dintre un bărbat și o femeie în sfânta căsătorie ca pe o „mare taină” (Ef 5:32), care reflectă relația dintre Hristos și Biserică, în contrast cu anumite abordări contemporane ale căsătoriei. Din această uniune ia naștere familia, care este văzută ca singurul fundament pentru nașterea și creșterea copiilor în conformitate cu planul divin. Bisericile noastre, prin urmare, consideră familia o «mică biserică» și îi oferă îngrijirea și sprijinul pastoral adecvat”, se arată în comunicatul oficial.
Totodată, participanții au respins cu fermitate orice încercare de justificare a relațiilor de același sex, invocând o „libertate umană absolută” în acest context. „Bisericile noastre, în timp ce afirmă credința lor deplină în drepturile și libertatea omului, confirmă, de asemenea, că libertatea creației nu este absolută până la punctul de a încălca poruncile Creatorului”, au declarat reprezentanții celor două tradiții bisericești, potrivit basilica.ro.
Un alt punct important discutat a fost legat de aniversarea celor 1700 de ani de la Primul Sinod Ecumenic de la Niceea, care va avea loc în anul 2025. Reprezentanții celor două Biserici și-au exprimat dorința ca toți creștinii din întreaga lume să celebreze Paștele în conformitate cu tradiția canonică stabilită la Sinodul de la Niceea și Pascalia ortodoxă.