Connect with us

Hi, what are you looking for?

Știință

„Întâlnirea cosmică dramatică” capturată de Hubble ar putea prezice soarta Căii Lactee

Telescopul spațial Hubble a capturat o imagine a Arp 122, o galaxie deosebită compusă din două galaxii - NGC 6040 și LEDA 59642 - în mijlocul unei coliziuni. Întâlnirea este situată la aproximativ 570 de milioane de ani lumină de Pământ. (ESA/Hubble și NASA, J. Dalcanton, Dark Energy Survey/DOE/FNAL/DECam/CTIO/NOIRLab/NSF/AURA; Recunoștință CC BY 4.0: L. Shatz)

Telescopul Spațial Hubble a capturat o imagine a așa-numitului „fuziuni monstruoase” a două galaxii, a anunțat NASA și Agenția Spațială Europeană (ESA).

Imaginea remarcabilă arată o galaxie „ciudată” denumită Arp 122, care, de fapt, este alcătuită din două galaxii care se ciocnesc într-o „întâlnire cosmică dramatică”. Această întâlnire deosebită are loc la impresionanta distanță de aproximativ 570 de milioane de ani-lumină de Pământ, potrivit anunțului făcut de NASA și ESA.

Două Galaxii În Coliziune

Potrivit foxnews.com, telescopul Spațial Hubble a imortalizat în această imagine galaxia Arp 122, care se dovedește a fi un fenomen cosmic cu adevărat remarcabil. Această galaxie este formată din două galaxii distincte – NGC 6040 și LEDA 59642 – care se află în mijlocul unei coliziuni cosmice de amploare. Această ciocnire galactică de proporții colosale are loc la aproximativ 570 de milioane de ani-lumină de Terra.

Anunțul NASA și ESA explică: „Galaxiile sunt compuse din stele, sistemele solare ale acestora, praf, gaz și materie neagră invizibilă. În timpul coliziunilor galactice, aceste componente pot suferi schimbări masive ale forțelor gravitaționale care acționează asupra lor.”

Citește și: A fost descoperită cheia pentru încetinirea îmbătrânirii și combaterea bolilor de vârstă: Proteina HKDC1

Continuă: „Pe parcursul timpului, acest lucru schimbă în mod complet structura celor două (sau mai multe) galaxii care colizionează și, uneori, rezultă în formarea unei singure galaxii unite. Acesta ar putea fi rezultatul coliziunii surprinse în această imagine.”

O Galaxie În Spațiu

Pe lângă impactul vizual spectaculos, această imagine impresionantă arată și faptul că Galaxia Andromeda se apropie de o coliziune cu Calea Lactee în viitorul îndepărtat. Potrivit anunțului NASA/ESA, această ciocnire cosmică majoră este programată să aibă loc în jur de patru miliarde de ani.

Este de așteptat ca galaxia Andromeda să se ciocnească de Calea Lactee în aproximativ patru miliarde de ani, potrivit anunțului NASA/ESA. (NASA/JPL/Institutul de Tehnologie din California)

Imaginea capturată de Hubble arată clar NGC 6040, o galaxie în formă ovală și distorsionată, care colidează cu galaxia spirală rotundă LEDA 59642. În plus, galaxia eliptică NGC 6041, care este un membru central al grupului de galaxii unde se află și Arp 122, este parțial vizibilă, strălucind în colțul stâng al imaginii, chiar dacă nu este parte a procesului de fuziune.

Citește și: Adevărul din Spatele HAARP: Misterul Celei Mai Controversate Instalații Științifice din Lume

Anunțul comun al NASA și ESA adaugă: „Ar fi fascinant să știm cum va arăta exact Arp 122 odată ce această coliziune se va încheia… dar acest lucru nu se va întâmpla prea curând.” Fuziunile galactice sunt evenimente extrem de lente, iar un exemplu concret în acest sens este coliziunea iminentă dintre Calea Lactee și Galaxia Andromeda, care este programată să aibă loc peste patru miliarde de ani.

Telescopul Spațial Hubble al NASA

Telescopul Spațial Hubble reprezintă un proiect de colaborare internațională între NASA și Agenția Spațială Europeană. Această „fereastră către univers” a fost lansată în spațiu în anul 1990 pentru a captura imagini ale întregului cosmos.

Telescopul spațial Hubble este un proiect de cooperare internațională între NASA și Agenția Spațială Europeană. Telescopul a fost lansat în spațiu în 1990 pentru a capta imagini în vastul univers. (NASA Goddard)

Anunțul subliniază că „Coliziunile și fuziunile galactice sunt evenimente monumentale și dramatice din punct de vedere energetic, dar au loc pe o scară de timp foarte lentă.” Aceste procese cosmice se desfășoară într-o perioadă de sute de milioane de ani și au efecte semnificative asupra structurii galaxiilor, transformându-le din configurații mai complexe în structuri regulate sau eliptice.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te-ar putea interesa și:

Știință

Oamenii de știință fac pași semnificativi în explorarea Universului, grație utilizării unor telescoape avansate care permit descoperiri neașteptate și fascinante. Observațiile recente realizate cu...

Știință

Oamenii de știință susțin că începutul coliziunii inevitabile dintre Calea Lactee și Andromeda ar putea fi deja în desfășurare, un fenomen care ar putea...

Sport

Comitetul Olimpic Internațional (COI) a luat o decizie controversată prin interzicerea surferului brazilian João Chianca de a-și folosi placa de surf la Jocurile Olimpice...

Opinii

În ultima vreme îmi tot atrage lumea atenția. Că ce tot scriu despre Credință?! Ce tot scriu despre Dumnezeu?! Că cine mă cred eu?...

Politică

Într-o dezvoltare semnificativă pentru România, premierul Marcel Ciolacu a anunţat că ţara a obţinut o victorie majoră în procesul cu Gabriel Resources privind controversatul...

Știință

Într-un studiu recent publicat în revista Nature, cercetătorii avertizează că New York și alte zeci de orașe americane de coastă sunt într-un proces accelerat...

Știință

Într-o descoperire remarcabilă care redefinește înțelegerea noastră asupra istoriei timpurii a umanității, cercetătorii au stabilit că o serie de unelte din piatră găsite în...

Actualitate

Vineri dimineață, un incident tragic a avut loc în zona terminalului de plecări a Aeroportului Internațional Henri Coandă Otopeni, marcând o zi neagră pentru...