O posibilă conflagrație mondială devine tot mai mult un subiect de îngrijorare, nu doar în rândul analiștilor politici sau experților militari, ci și în ceea ce privește previziunile realizate de inteligența artificială. ChatGPT, unul dintre cele mai cunoscute modele de IA, a emis o analiză detaliată a semnalelor de alarmă care ar putea indica apropierea unui nou Război Mondial, iar cel mai important semn este de natură geopolitică: ruperea relațiilor între marile puteri, potrivit googlareis.gr.
Citește și: Atac perfid la adresa familiei: căsătoria ar fi un factor de risc pentru demență, arată un nou studiu
Inteligența artificială avertizează: Al Treilea Război Mondial ar putea fi iminent, iar un singur eveniment l-ar putea declanșa
Deși în mod obișnuit este folosit pentru sarcini precum rezumarea documentelor, răspunsuri rapide la întrebări sau generarea de imagini, ChatGPT a fost întrebat direct care este principalul indiciu că omenirea s-ar afla în pragul unui nou conflict global. Pe baza unei evaluări a punctelor de vedere ale istoricilor, analiștilor și militarilor, inteligența artificială a oferit un răspuns tranșant: „Când mai multe mari puteri sunt implicate într-un conflict escaladat și nerezolvat – fără o cale clară de retragere.”
Potrivit analizei, „cel mai mare steag roșu este prăbușirea diplomației între puteri nucleare sau mari forțe militare implicate în războaie prin intermediari, curse ale înarmării sau amenințări teritoriale.” Acest tip de ruptură, mai ales atunci când este cauzată de un eveniment catalizator, ar putea constitui începutul unui nou război mondial – pentru prima dată după aproape o sută de ani.
Contextul global actual pare să ofere toate ingredientele unui astfel de scenariu. ChatGPT subliniază că „dacă Statele Unite și China (sau Rusia) trec de la război economic și cibernetic la o confruntare militară directă pentru Taiwan, Ucraina sau alt punct fierbinte, acest lucru ar declanșa reconfigurări globale, escaladare militară și, eventual, ar atrage aliați din întreaga lume.”
Un astfel de conflict ar depăși rapid granițele unui simplu război regional și ar putea avea efecte devastatoare. ChatGPT estimează că, în cazul izbucnirii unui nou război mondial, numărul victimelor s-ar putea situa între 50 și 100 de milioane, din cauza naturii extrem de distructive a armelor moderne, inclusiv cele nucleare.
Pe de altă parte, tocmai existența armelor nucleare a contribuit până acum la evitarea unor conflicte de asemenea proporții, acționând ca un factor de descurajare. Însă, dacă relațiile diplomatice între marile puteri s-ar rupe complet și ar începe confruntările armate, lumea ar intra într-o etapă periculoasă, cu potențial de colaps global.
„Multe semne sunt importante, avertizează ChatGPT, dar dacă vreodată veți vedea marile puteri încetând să mai vorbească și începând să tragă, atunci este momentul în care lumea se schimbă.”
