Ministerul Afacerilor Externe (MAE) are planuri ambițioase de a introduce un nou sistem IT bazat pe Inteligența Artificială (IA) până la sfârșitul anului care ar monitoriza conținutul online. Conform HotNews.ro, sistemul va avea capacitatea de a urmări „rețele sociale, site-uri de știri, bloguri, dar și conturile celor mai influenți oameni – jurnaliști, celebrități și demnitari.” Însă, având în vedere amploarea și potențialul acestui sistem, cum poate fi garantată obiectivitatea și imparțialitatea analizei?
MAE aruncă milioane pentru a ne ‘ghida’ pe internet. Nu mai trebuie să ne facem griji, ei știu ce e mai bine pentru noi!
Pe 17 octombrie 2023, a fost anunțată firma Mware Solutions ca fiind furnizorul acestui sistem, cu un contract evaluat la „peste 3,19 milioane de lei”, conform SEAP. E interesant de menționat că Mware Solutions a fost singura companie care a licitat. O tentativă anterioară de licitație, menționată de HotNews.ro în iunie 2023, a fost anulată „pe motiv că au fost depuse numai oferte inacceptabile si/sau neconforme”.
Citește și: Generația haos: De la distrație la pericol mortal pe străzile din Târgu Mureș!
SEAP confirmă că sistemul va fi operațional „până cel târziu la data de 20 decembrie 2023.”
„Obiectul contractului îl constituie achiziția de servicii IT pentru dezvoltarea unui instrument informatic sub forma unei platforme integrate, bazată pe algoritmi avansați de inteligență artificială pentru analizarea și verificarea conținutului online, ce va putea determina originea acestuia, în vederea detectării, analizării, identificării și combaterii dezinformării din mediul online, contribuind la luarea unor decizii clare pentru contracararea propagandei și dezinformării în mediul on-line, în domeniile de responsabilitate ale Ministerului Afacerilor Externe.
Totodată se vor achiziționa și serviciile de instruire aferente pregătirii personalului propriu în folosirea instrumentului IT dezvoltat. (..)
În cadrul procesului de colectare a datelor din surse de tip Facebook, Twitter etc, unde procesul presupune interacțiune specifică cu respectivele sisteme, pe perioada de garanție și suport a instrumentului livrat, modulele de colectare vor fi dezvoltate și livrate pentru a asigura un volum de minimum 500GB date colectate pe lună, fără costuri suplimentare pentru MAE”, se arată în caietul de sarcini.
Deși promite funcționalități impresionante, rămâne de văzut cum va defini și discerna sistemul „dezinformarea” și „propaganda”. Cum va evita subiectivitatea sau potențialele influențe politice? Aceste preocupări sunt esențiale atunci când discutăm despre libertatea de exprimare și dreptul la informare imparțială.