Medicamente pozitive la test antidrog poliție – În mijlocul sezonului rece, în care virozele respiratorii devin o prezență frecventă, mulți oameni apelează la picăturile nazale pentru a face față nasului înfundat și tusei persistente. Cu toate acestea, o investigație atentă arată că peste 99% dintre aceste picături, considerate aparent inofensive, pot crea dependență și pot afecta semnificativ sănătatea.
Avertizare medicală: Picăturile nazale, inofensive la prima vedere, pot pune în pericol șoferii în sezonul rece!
Dr. Adina Popescu, medic primar ORL, atrage atenția asupra faptului că majoritatea picăturilor nazale disponibile pe piață conțin substanțe care induc dependență. Aceasta susține că doar 5-7 zile de utilizare sunt recomandate, conform prospectelor acestor produse, dar mulți pacienți le utilizează în mod abuziv. Efectele negative ale acestui abuz includ o afecțiune numită rinită iatrogenă, caracterizată de sângerări nazale frecvente și modificări structurale ale nasului care pot ajunge până la distorsionare.
Citește și: Să nu-ți lipsească din casă această plantă pe timpul iernii
„Dintr-o săptămână, cel puțin 10 pacienți vin cu această rinită iatrogenă, dată de picături. Cel puțin 10, dar e puțin 10, sunt mai mulți care vin cu aceste dependențe de picături, sunt substanțe extrem de agresive și primele recomandate la farmacie”, a avertizat Dr. Popescu, potrivit gandul.ro.
Avertismentul devine și mai serios în contextul utilizării picăturilor nazale înainte de a urca la volan. Dr. Cristian Paparău atrage atenția că fenil-efedrina, o substanță activă prezentă în multe tipuri de picături nazale, poate genera rezultate pozitive la testele pentru amfetamine. Persoanele dependente de aceste picături se pot găsi într-o situație delicată, riscând să pice testul de droguri și să fie considerate inconștiente la volan.
„Când vorbim decongestionante nazale, cele conțin fenil-efedrină dau pozitiv la testul pentru amfetamine. Sunt persoane dependente de picături de nas și nu le mai folosesc din cauza unei patologii acute”, a avertizat Dr. Paparău.
Așadar, cu toate că picăturile nazale par a fi soluții rapide și eficiente în tratarea congestiilor nazale, utilizarea lor cu moderație și doar sub supravegherea medicului devine crucială. Riscul de dependență și posibilitatea de a influența rezultatele testelor de droguri sunt aspecte care impun o abordare mai atentă și informată în utilizarea acestor produse în sezonul rece.