Ministerul Finanțelor a informat recent că, în acest moment, nu poate demara acțiuni pentru a recupera sumele încasate din chiria unui imobil din Sibiu de către Klaus Iohannis. Aceasta vine după ce, la data de 24 septembrie, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a pronunțat o hotărâre definitivă într-un dosar ce implică pe Rodica Baștea, o veche prietenă a familiei prezidențiale. În respectivul dosar, Baștea solicitase anularea actelor prin care statul român fusese declarat moștenitor al unei proprietăți din Sibiu, care ajunsese, între timp, în posesia președintelui și a soției sale.
Citește și: O tânără de 21 de ani și un copil de 2 ani, răniți grav de un polițist băut la volan în localitatea 2 Mai
Ministerul Finanțelor a declarat că nu poate iniția acțiuni împotriva lui Klaus Iohannis până la comunicarea deciziei ÎCCJ
Într-un comunicat oficial, Ministerul Finanțelor a subliniat că „niciun demers nu poate fi efectuat până la motivarea și comunicarea Deciziei ÎCCJ nr. 1943/24.09.2024, în original”. De asemenea, instituția a precizat că „formularea acțiunii la Tribunalul Sibiu în dosarul 1766/85/2024, pentru radierea dreptului de proprietate a numitei Baștea Rodica și anularea certificatului de moștenitor nr. 7/06.02.2012, constituie o etapă necesară pentru obținerea suplimentării certificatului de moștenitor nr. 168/2008 și, pe cale de consecință, pentru intabularea dreptului de proprietate a Statului Român”.
În plus, Ministerul a mai adăugat că „în evidențele Direcției generală juridice din cadrul Ministerului Finanțelor nu există nicio corespondență primită de la AJFP Sibiu cu privire la acest demers, în cursul anului 2024. Prin urmare, până la acest moment, nu au fost făcute informări pe această temă la nivelul ministrului Finanțelor”. Aceste detalii au fost făcute publice într-o intervenție a Antenei 3, care a relatat poziția oficială a instituției cu privire la acest caz sensibil și complex.