Connect with us

Hi, what are you looking for?

Spiritualitate

Moaștele Sfântului Dumitru Stăniloae au fost deshumate, pentru a fi cinstite de credincioși

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a oficiat luni o slujbă specială de deshumare a cinstitelor moaște ale Sfântului Dumitru Stăniloae din cimitirul Mănăstirii Cernica. Această ceremonie solemnă a adunat numeroși credincioși și clerici care au venit să aducă un omagiu unuia dintre cei mai venerați teologi ai Bisericii Ortodoxe Române, relatează Basilica.ro.

Citește și: ÎPS Teodosie, vânat în 5 procese de „Discriminare”! Avocata sa spulberă toate acuzațiile aberante

În cuvântul său, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a subliniat dorința Sfântului Dumitru Stăniloae și a altor ierarhi și profesori de teologie de a „asculta liturghia sub brazda de pământ din cimitirul mănăstirii”. Episcopul a vorbit despre importanța acestui gest, subliniind legătura profundă dintre acești slujitori ai Bisericii și locul lor de odihnă veșnică.

„Părintele profesor Dumitru Stăniloae a venit la Mănăstirea Cernica într-un loc unde așteaptă Ziua cea mare a Învierii, numeroși ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, chiar și mitropoliți primați, episcopi vicari care au slujit la București sau în alte eparhii și care și-au ales loc de veci cimitirul acestei lavre a Țării Românești”, a spus Preasfințitul Timotei Prahoveanul.

De asemenea, a menționat că „alături de Părintele Stăniloae, înaintea lui sau după el, au dorit să asculte liturghia sub brazda de pământ din cimitirul mănăstirii și alți profesori de teologie sau preoți care au slujit la numeroase parohii importante din București”.

Slujba de deshumare a fost efectuată conform rânduielii tipiconale, iar moaștele Sfântului Dumitru Stăniloae au fost scoase și așezate într-un sicriu nou. Ulterior, acestea vor fi așezate într-o raclă special pregătită, pentru a fi cinstite de credincioși.

Viața și Opera Sfântului Dumitru Stăniloae

Născut în anul 1903, Sfântul Dumitru Stăniloae a avut o contribuție inestimabilă la teologia ortodoxă prin traducerea scrierilor asceților, monahilor și clericilor ortodocși din secolele IV – XV. Aceste lucrări, centrate pe practicarea Ortodoxiei, au fost publicate în seria intitulată Filocalia, cunoscută în limba greacă drept „iubirea de frumos”. Seria Filocalia a fost ulterior tradusă și pentru publicul internațional, răspândind astfel învățăturile ortodoxe pe plan global.

Sfântul Dumitru Stăniloae a fost încarcerat în perioada regimului comunist pentru participarea la mișcarea isihastă Rugul-Aprins de la Mănăstirea Antim, o mișcare de renaștere spirituală și de practicare a rugăciunii inimii. În ciuda persecuțiilor, el a continuat să contribuie la teologia și spiritualitatea ortodoxă, devenind unul dintre cei mai respectați teologi ai secolului XX.

Citește și: Pr. Dan Damaschin, mesaj cutremurător: „Lupta noastră împotriva puterii demonice să ne găsească pregătiți cu armele Sale”

Această ceremonie de deshumare și transferare a moaștelor Sfântului Dumitru Stăniloae reprezintă un moment de profundă reverență și respect față de moștenirea sa spirituală și teologică. Credincioșii și clericii prezenți au avut ocazia să reflecteze asupra vieții și operei sale, reafirmând importanța valorilor ortodoxe în viața contemporană.

GALERIE FOTO AICI.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te-ar putea interesa și:

Spiritualitate

Biserica Ortodoxă Română a anunțat recent o propunere de canonizare pentru părintele Dumitru Stăniloae, unul dintre cei mai de seamă teologi ai secolului XX....

Opinii

Am fost și eu ieri și am sărutat sfintele moaște ale Sfântului Ioan Rusul de la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman, aduse de la Mănăstirea...

Spiritualitate

Negocieri între Ucraina și România: Schimb de moaște sfinte și rămășițe ale eroilor naționali Recent, a avut loc o ședință comună între guvernele Ucrainei...

Opinii

Locul cel sfânt Căutați locuri sfinte. Cel mai sfânt loc de pe pământ e Sfânta Masă din Biserică, unde sunt sfinte moaște de mucenici....

Actualitate

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu (CTP) este subiectul unei plângeri înaintate la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) de Liga Studenților Iași, în urma unor...

Spiritualitate

Lacrimile și sentimentele intense au fost predominante în rândul pelerinilor, mulți dintre aceștia mărturisind că, deși participă la pelerinaj anual, astfel de trăiri profunde...