Ca urmare a demisiei Elenei Lasconi din fruntea Uniunii Salvați România (USR), atribuțiile de conducere au fost preluate interimar de Dominic Fritz, primarul Timișoarei și prim-vicepreședinte al formațiunii. Acesta a declarat că, potrivit regulamentului intern, funcția revine vicepreședintelui care a obținut cele mai multe voturi la ultimul congres. În consecință, va coordona activitatea partidului până la alegerea unui nou președinte, eveniment care ar putea avea loc doar după încheierea celui de-al doilea tur al actualului scrutin.
În prima sa declarație oficială în noua calitate, Fritz a menționat că „astăzi preşedinta formaţiunii, Elena Lasconi şi-a dat dimisia din funcţia de preşedinte, ceea ce reprezintă un gest de normalitate pe care îl respectă şi îl mulţumeşte pentru această asumare”. El a explicat că „conform statutului, vicepreşedintele cu cele mai multe voturi obţinute la ultimul congres preia în calitate interimară conducerea partidului. Acesta sunt eu şi împreună cu colegii mei din Biroul Naţional, cu parlamentarii, cu primarii partidului, cu secretariatul general, voi conduce partidul în următoarele săptămâni, până când, la un moment dat, vom alege un nou preşedinte”.
Referindu-se la prioritățile imediate, Dominic Fritz a subliniat importanța turului al doilea al alegerilor prezidențiale, prevăzut pentru data de 18 mai. El a precizat că „în următoarele două săptămâni nu vom lua nicio decizie importantă. Singura decizie care contează este cea pe care o vom lua astăzi în Comitetul Politic, care a fost convocat pentru ora 5, unde vom vota şi formal susţinerea lui Nicuşor Dan pentru turul 2”.
Președintele interimar al USR a afirmat că formațiunea se află într-o etapă complicată, ce presupune refacerea legăturilor interne, dar și a încrederii cu susținătorii săi. „USR cu siguranţă a trecut printr-o perioadă dificilă, complicată şi va trebui să reclădim încrederea între noi, să lucrăm din nou la unitatea partidului, să reclădim şi relaţia cu votanţii noştri, cu simpatizanţii noştri şi sunt sigur că vom găsi multă energie pentru a face acest lucru, dar o vom face după ce căştigă Nicuşor Dan preşedinţia României”, a adăugat el.
Fritz a insistat asupra semnalului de mobilizare generală, făcând referire la pericolele percepute de USR în actuala confruntare electorală. „România este într-un pericol extrem de mare, probabil cel mai periculos moment de la Revoluţie încoace. Suntem confruntaţi cu un candidat violent, extremist, antieuropean care vrea să ajungă preşedintele României şi ce trebuie să înţeleagă toată lumea şi despre asta vom vorbi în următoarele două săptămâni este că asta nu este doar o chestie de protocol, ci este o ameninţare pentru bunăstarea fiecărui român. Vorbim despre pensiile bunicilor noştri pe care nu le vom mai putea plăti pentru că România nu se va mai putea împrumuta pe pieţele financiare dacă avem un preşedinte care nu este considerat de încredere. Vorbim despre milioane de locuri de muncă pentru că nicio companie nu va mai investi în România cu un preşedinte care este cunoscut şi îl citez: pentru lucruri precum te violez, scroafo. Nicio companie nu va produce mai multe locuri de muncă, ci dimpotrivă, vom vedea concedieri în masă. Vom vedea ca investiţiile din banii europeni să se oprească în spitale, în şcoli, în străzi, în satele româneşti, pentru că Uniunea Europeană nu va accepta să dea bani unui preşedinte care are interdicţie în două ţări vecine”.
În final, Fritz a transmis un mesaj referitor la atitudinea partidului față de alte formațiuni politice, punctând nevoia de cooperare extinsă. „Suntem conştienţi că va trebui să creăm punţi, inclusiv cu formaţiuni, cu oameni unde poate înainte am găsit mai multe diferenţe decât lucruri în comun. Dar acum miza este atât de mare, că va trebui să dăm mâna cu foarte multe lume. De aceea semnalul nostru, îndemnul nostru ca USR este să nu pierdem timp, ca fiecare dintre cei care ne urmăresc, dintre cei care ne apreciază, să ia asta ca o responsabilitate personală. Să mobilizeze oameni să vină la voţ, trebuie să vină mai mulţi oameni la voţ decât au fost duminică trecută. Eu sunt încrezător că România, care în multe ocazii atunci când istoria a confrontat această ţară cu provocări dificile, a fost de partea bună a istoriei şi cred că aşa va fi şi de data aceasta”.
