Pata solară gigantică AR3697 a revenit în centrul atenției chiar înainte de a se retrage din nou. Regiunea acestei pete solare, cunoscută anterior sub numele de AR3664, a fost responsabilă pentru producerea furtunii geomagnetice istorice din luna mai, care a generat aurore globale spectaculoase. Acum, AR3697 a declanșat cea mai puternică furtună de radiații din ultimii șapte ani.
Erupția Solară de Clasă M9.7 și Efectele Sale
Sâmbătă, 8 iunie, pata solară AR3697 a emis o erupție solară de clasă M9.7, al doilea cel mai puternic tip de erupție pe scara de clasificare. Potrivit Centrului de Predicție a Vremii Spațiale (SWPC) al NOAA, această erupție a fost atât de intensă încât a generat cea mai puternică furtună de radiații din 2017 încoace. Aceste fenomene pot reprezenta un risc semnificativ pentru operațiunile de lansare spațială și pentru sateliți, și pot perturba, de asemenea, semnalele radio pe unde scurte.
Citește și: Oamenii de știință sunt în alertă: un semnal necunoscut din Univers este recepționat la fiecare 53,8 minute
Erupțiile solare sunt explozii intense de radiație electromagnetică care provin din pete solare de pe suprafața Soarelui. Clasificate în funcție de mărime, aceste erupții sunt grupate în clase literale: X, M, C, B și A. Erupțiile de clasă X sunt cele mai puternice, iar în cadrul fiecărei clase, numerele de la 1 la 10 (și peste pentru erupțiile de clasă X) indică puterea relativă. Erupțiile de clasă M, precum cea din 8 iunie, sunt de 10 ori mai slabe decât cele de clasă X, dar de 10 ori mai puternice decât cele de clasă C, conform Space.com.
Impactul Asupra Pământului
Evenimentul a fost clasificat drept „puternic” (S3) pe Scara de Vreme Spațială pentru Furtuni de Radiație Solară a NOAA și a provocat o întrerupere radio masivă în regiunea polară nordică. După explozia de sâmbătă, protoni energetici s-au îndreptat rapid spre Pământ. La sosire, particulele au interacționat cu câmpul magnetic al Pământului și au fost direcționate către poli, unde au absorbit transmisiunile radio pe unde scurte. Acest fenomen este cunoscut sub numele de eveniment de absorbție în zona polară (PCA), similar cu cel din iulie 2023.
Erupția de clasă M9.7 a lansat, de asemenea, o ejecție de masă coronală (CME) care a ajuns în atmosfera exterioară a Pământului pe 10 iunie, provocând o furtună geomagnetică.
Prognoza pentru Zilele Următoare
Deși nu se preconizează să fie la fel de puternică ca furtuna solară din mai, o avertizare de furtună geomagnetică de nivel G2 emisă de către SWPC al NOAA rămâne în vigoare. În condiții potrivite, aurora ar putea fi vizibilă în unele state din nordul și partea superioară a Vestului Mijlociu din SUA, din New York până în Idaho, în seara de luni, 10 iunie.
Citește și: „Ghețarul Apocalipsei” din Antarctica se topește alarmant, amenințând lumea cu inundații masive!
În aceeași zi, regiunea 3697 a emis o erupție solară și mai puternică, de clasă X1.5, la ora 14:08 (ora României). Părți ale părții iluminate a Pământului ar fi putut experimenta pierderi temporare sau complete de semnale radio de înaltă frecvență (HF). Conform prognozei SWPC, activitatea solară este de așteptat să fie la niveluri minore până la moderate în următoarele câteva zile, pe măsură ce regiunea 3697 se rotește în afara vederii.