În dimineața zilei de marți, 19 martie 2024, comunitatea din Râmnicu Vâlcea, mai precis din zona Râureni, a fost zguduită de o veste devastatoare. Biserica „Sfântul Nicolae”, un monument istoric construit din lemn și vechi de două secole și jumătate, a fost complet distrusă de un incendiu. Acest locaș de cult nu doar că servea ca un punct de reper spiritual pentru comunitate, dar era și o bijuterie a arhitecturii românești, remarcabilă prin pisania cu numele ctitorilor, numeroase inscripții și sculpturi decorative, precum și iconostasul repictat în anul 1837.
Incendiu devastator transformă în scrum biserica istorică „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea: Comunitatea îndoliată pierde o bijuterie arhitecturală de două secole și jumătate
Potrivit indiscret.ro, incendiul, care a izbucnit în primele ore ale zilei, a distrus aproape în întregime biserica, lăsând în urmă doar amintirea bunurilor inestimabile pe care le adăpostea. Printre acestea se numără catapeteasma din 1835, aproximativ 20 de icoane de patrimoniu, mobilierul, instalația electrică, aparatul de aer condiționat, sistemul de alarmă și cel de supraveghere video, structura din lemn a acoperișului, precum și alte obiecte de cult. Mai mult decât atât, incendiul a deteriorat pereții din lemn, învelitoarea din tablă, ferestrele și ușa pridvorului, o sobă din cărămidă, o roabă, o betonieră și un motogenerator electric.
Citește și: Mihai Claudiu Dumitrache: Întrebarea care schimbă tot ce știați despre Biblie! VIDEO
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (ISU) a identificat cauza probabilă a incendiului ca fiind efectul termic al curentului electric produs de un redresor defect sau suprasolicitat. Eforturile echipelor de intervenție au dus la lichidarea incendiului după aproximativ două ore, fără să se înregistreze victime. De asemenea, s-a reușit evitarea pericolului de propagare a flăcărilor la biserica mare și la alte construcții din apropiere.
Comunitatea a fost profund afectată de acest eveniment tragic, mulți locuitori fiind văzuți plângând la fața locului. Preotul Nicolae State-Burluşi a exprimat durerea comunității pe rețelele sociale, rememorând importanța bisericii nu doar ca monument istoric, ci și ca martor al celor mai importante evenimente din viețile oamenilor, precum botezuri și cununii. „Am văzut oameni plângând, sigur cei care își amintesc că aici au fost botezați, cununați și au avut loc alte evenimente ale vieții lor. Dumnezeu să ne binecuvânteze pe toți, dar mai ales pe credincioșii acestei parohii. Un scurtcircuit dezastruos”, a scris preotul pe Facebook.
Citește și: ÎPS Teodosie despre proaspetele mămici: „Nu au voie să se atingă de cele sfinte”
Tragedia pierderii bisericii „Sfântul Nicolae” din Râureni reprezintă nu doar o pierdere materială semnificativă, ci și o rană adâncă în inima comunității care va dura mult timp. În aceste momente de încercare, solidaritatea și sprijinul reciproc devin esențiale pentru vindecarea rănilor lăsate de această catastrofă.