Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a adus clarificări importante și argumente solide în cadrul evenimentului „Poftim, din România!”, contrazicând ideile privind interzicerea porcului și introducerea tichetelor de carne în țară.
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, susține că interzicerea porcului și tichetele de carne sunt idei absurde
Într-un discurs clar, ministrul Barbu a respins ferm ideea interzicerii porcului în România, afirmând că aceasta este o tradiție ce nu va dispărea niciodată. El a exemplificat propria experiență familială, unde tatăl său, chiar dacă este cadru didactic ieșit la pensie, continuă să crească porci pentru a-și hrăni familia.
Citește și: Cutremur în Biserica Ortodoxă: Măsuri Dure împotriva Corupției Dezvăluite de Sfântul Sinod!
„Porcul nu trebuie să fie interzis, este o tradiție. Și eu voi merge de sărbători la părinți și tatăl meu, care, chiar dacă este cadru didactic ieșit la pensie, ne crește trei porci – unul pentru mine, unul pentru fratele meu și unul pentru ei. Deci, lucrul acesta nu se va interzice niciodată în România”, a declarat Barbu.
Cu privire la propunerea de a emite tichete pentru achiziția de carne, ministrul a caracterizat această idee drept „o mare prostie”, argumentând că acest sistem ar încuraja consumul de carne de porc din străinătate. În schimb, el a pledat pentru sprijinirea producătorilor locali și promovarea produselor românești autentice.
„Cine spune că vom da tichete, e o mare prostie. Prin acele tichete încurajăm consumul de carne de porc din străinătate”, a subliniat Barbu.
Ministrul a continuat să discute despre efectele pozitive ale Ordonanței privind plafonarea prețurilor la alimente de bază. Potrivit declarațiilor sale, această ordonanță a avut un impact semnificativ, temperând creșterile prețurilor și aducând beneficii familiilor cu venituri mici și medii din România.
„Lucrul acesta este dat și de indicele național de statistică, pentru că, în septembrie 2022, când aveam această Ordonanță, erau plus 25% creșteri la alimente, iar în momentul de față sunt cu minus 5%. Lucrul acesta arată că prețurile s-au temperat prin aplicarea acestei Ordonanțe și, mai mult de atât, au și scăzut”, a explicat oficialul.
Totodată, ministrul Barbu a evidențiat importanța proiectului „Casa Unirea” în integrarea producătorilor și procesatorilor români în marile rețele de magazine. El a subliniat faptul că prin acest proiect se urmărește etichetarea produselor românești și integrarea fermierilor și producătorilor locali în marile magazine.
„«Casa Unirea» va achita pe loc producătorilor locali produsele să poată să-și desfășoare activitatea și tot «Casa Unirea» rămâne să-și încheie contractele cu retailerii. Facem acest efort financiar, pentru că trebuie să venim în sprijinul lor, trebuie să le dăm partea financiară de care au nevoie”, a subliniat Barbu.
Referitor la infrastructura de irigații, ministrul a anunțat că România dispune de o alocare financiară impresionantă de 1,5 miliarde de euro pentru reabilitarea a 2,4 milioane de hectare din infrastructura principală. El a evidențiat faptul că, în prezent, 1,4 milioane de hectare au fost reabilitate, iar investițiile continuă prin Programul Național Strategic.
Citește și: Panică mare la Târgul de Crăciun din Constanța! Au rămas în aer în aer 45 de oameni. A intervenit SMURD-ul
Evenimentul „Poftim, din România!” a fost menționat ca un spațiu în care peste 30 de producători au expus produse tradiționale românești, iar Barbu a subliniat importanța acestui tip de manifestare pentru susținerea producătorilor locali și a autenticității produselor românești. Organizatorii au pregătit surprize muzicale tradiționale pentru a păstra spiritul autentic al sărbătorilor populare românești.
„Poftim, din România!” face parte din strategia MADR de a colabora cu autoritățile locale pentru punerea la dispoziția producătorilor, gratuit, spații pentru organizarea de piețe volante și pentru a ajuta cumpărătorii să identifice și să aleagă rapid produse autentice provenite din România.