Connect with us

Hi, what are you looking for?

Spiritualitate

Pr. Savatie Baștovoi: Oricine hulește pe sfinți, hulește pe Duhul Sfînt care este în ei

Foto: Facebook, Savatie Baștovoi

Părintele Savatie Baștovoi, cunoscut pentru abordările sale profunde asupra doctrinei creștine, a publicat recent o postare pe Facebook în care discută despre esența și scopul Bisericii Ortodoxe, reiterând credința în vechile canoane și tradițiile apostolice. El subliniază că Biserica nu trebuie să se alinieze la schimbările lumii moderne, menționând că Hristos nu a venit să „facă ordine” în lume, ci să ofere mântuire celor aleși. Criticând pe cei care îndeamnă la modernizare, Baștovoi argumentează că aceasta înseamnă să te desparți de adevărata credință creștină, întrucât legătura cu apostolii și tradițiile stabilite sunt esențiale pentru autenticitatea și autoritatea spirituală. Aceasta vine în contextul unor dezbateri intense despre rolul și adaptabilitatea Bisericii în societatea contemporană.

Citește și: Pr. Pimen Vlad ne dezvăluie cum să învingem orice obstacol în viață: „Putem să nu avem nimic, însă dacă îl avem pe Dumnezeu, atunci avem totul”

Părintele Savatie Baștovoi:

„Biserica a fost întemeiată la Cina cea de taină, nu în piață, nu pe balconul imperatorului. Hristos a rupt Pîinea Trupului Său și a dat celor doisprezece aleși ai Săi, între care era și trădătorul.

Hristos a venit în lume nu ca să facă ordine în ea, ci ca să ne scoată din lume pe cei pe care I-a dorit. Ne place, nu ne place, dar Hristos nu a dorit să-l convertească pe Pilat. Nici măcar nu i-a răspuns la întrebare atunci cînd Pilat L-a provocat să îi vorbească despre adevăr.

Răspunsul lui Hristos la inițiativele mai marilor acestei lumi este tăcerea.

Cei care reproșează Bisericii Ortodoxe că nu este în pas cu vremea, aduc cel mai bun argument că Ortodoxia este Biserica lui Hristos. Sîntem acuzați că am rămas în Bizanț, că trăim după canoane de acum 1800 de ani? Ba mai mult, avem și canoanele apostolilor pe care au și fost formulate toate celelalte.

Așadar, chiar cei care ne acuză de vechime, ne spun să renunțăm la tot ce sîntem și să ne alipim celor care nu mai au nici o legătură cu apostolii, deci nici o legătură cu Hristos.

Însăși dorința lor de a se schimba mereu după placul Pilaților și de a sta la masă cu ei, încurcînd vorbele despre adevăr numai ca să nu tacă, arată că nu sînt urmașii Celui care a tăcut cu prețul morții.

Fraților, canoanele sînt o mare bogăție cerească dăruită nouă de sfinții lui Hristos, cei care stau la masă cu El și aud vorbele Lui pe care lumea nu le aude. Blîndețea și înțelepciunea sfinților topește toată răutatea, alungă deznădejdea, înțelepțește pruncii.

Oare chiar crede cineva că sfinții au făcut acele canoane aspre ca să ne piardă pe noi, păcătoșii, sau ca să ne despartă de Biserică? Cine a văzut vreodată un sfînt, iar eu am văzut, cunoaște că asprimea lor este măsura desăvîrșirii spre care trebuie să tindem.

Nici Hristos nu a venit să strice Legea sau prorocii, ci ca să le plinească prin mila Sa. Căci dacă vom coborî masura la nivelul nostru, al păcătoșilor, numind virtute ceea ce este păcat, la ce ne mai trebuiește Mîntuitor, că noi înșine, cu mintea noastră ne-am și mîntuit.

Toate cîte ne-au lăsat sfintii nu sînt din lumea aceasta, ci măsură îngerească la care ei înșiși au ajuns. Cu adevărat, nici unul din sfinți nu a pus sarcini pe care el însuși nu le-a purtat. De aceea, a zis prorocul: „Minunat este Dumnezeu întru sfinții Săi!” Și oricine hulește pe sfinți, hulește pe Duhul Sfînt care este în ei.

Biserica lui Hristos este biserica sfinților, nu a revoluționarilor, reformatorilor și doctorilor. Acolo unde sfinții nu mai sînt autoritate și călăuză, acolo conduce mintea căzută, acolo totul este posibil, totul înafară de mîntuire.

Să se cerceteze fiecare în ce legătură este cu sfinții și cine este autoritate pentru el atunci cînd poartă o discuție. Așa vom cunoaște în ce legătură sîntem cu Hristos.”

Citește și: Pr. Ioan Istrati dezvăluie planul secret pentru întronarea Antihristului: „Demonul şi-a pus legiunile la treabă”

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te-ar putea interesa și:

Externe

Atacurile recente din regiunea Kursk au adus din nou în discuție vulnerabilitatea patrimoniului cultural și religios în fața conflictelor armate, după ce un lăcaș...

Social

După ani de eforturi neobosite și mobilizare comunitară, visul lui Mihai Neșu, fostul fotbalist internațional, a prins viață prin finalizarea Centrului de recuperare „Sf....

Spiritualitate

Într-o recentă intervenție la Radio Dobrogea, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a fost întrebat de un ascultător despre rolul rugăciunilor în gestionarea depresiei, un subiect...

Spiritualitate

Într-o reflecție profundă și înălțătoare, Părintele Ioan Istrati ne împărtășește o viziune plină de lumină și spiritualitate despre relația sa cu îngerul păzitor. Acesta...

Spiritualitate

Părintele Claudiu Banu, parohul Bisericii Sfântul Mina din Constanța, a făcut cunoscută trecerea la cele veșnice a preotului Viorel Picu, un slujitor devotat al...

Spiritualitate

Într-o evocare plină de respect și emoție, părintele Ioan Istrati descrie neobositul devotament al lui ÎPS Teodosie, care, de-a lungul anilor, a devenit un...

Social

Gabriela Cristea, una dintre figurile bine cunoscute ale televiziunii românești, a dezvăluit recent detalii despre percepția sa asupra religiei și relația cu Divinitatea, o...

Spiritualitate

Părintele Ioan Istrati subliniază consecințele îndepărtării lui Dumnezeu din viața personală și colectivă, accentuând complexitatea relației dintre om și divinitate în contextul păcatului și...