Într-o nouă ieșire publică marcată de ironii grosolane și acuzații neverificate, preotul Radu Preda – cunoscut pentru pozițiile sale favorabile agendei progresiste și apropierii de narative LGBT – a publicat un mesaj în care lansează afirmații grave la adresa partidului AUR și a liderului său, George Simion. Textul, redactat cu accente vădit ironice și disprețuitoare, include o acuzație fără nicio probă potrivit căreia AUR ar fi plătit „1,5 milioane de dolari pentru a respira același aer cu Trump”, minciună dezmințită de AUR si chiar de surse acreditate din SUA.
Tot în acest mesaj, Radu Preda se lansează într-o tiradă lipsită de respect la adresa pomelnicului – simbol profund al tradiției ortodoxe – pe care îl bagatelizează într-un context politic, insinuând că distribuirea unui pomelnic și a unei sume simbolice către preoți în Săptămâna Mare ar reprezenta o încercare de manipulare electorală. Mai mult, susține, fără să ofere vreo dovadă, că datele personale ale preoților ar fi fost accesate prin „ucenici” din Secretariatul de Stat pentru Culte.

În textul publicat de Radu Preda se regăsesc următoarele afirmații:
„PREOȚII ORTODOCȘI AU PRIMIT DIN PARTEA LUI G. SIMION în Săptămâna Mare, camuflat în spatele a doi parlamentari de București, o scrisoare electorală, un pomelnic și câte o sută de lei. Acțiunea este, se pare, la nivel național. Prin ceva ‘ucenic’ de la Secretariatul de Stat pentru Culte din subordinea Guvernului României, băieții de aur au avut acces la lista clerului cu tot cu datele personale, eventual la ștatele de plată.
Nu doar că este o gravă încălcare a GDPR-ului, chiar dacă, șireți, au apelat la curieri individuali și fără să menționeze numele adresantului, iar nu la serviciile poștale, dar gestul ca atare arată în ce ceață cognitivă vâslește șeful de galerie care se vrea șef de stat. Scrisoarea poate fi studiată în seminariile de patologie psihologică, în cele despre comunicarea în campanii, în școlile de teologie, dar și oriunde încă nu se face distincția între autentic și fals, între adevărat și înscenat, între credință și manipulare.
Oricum, după cele 1,5 milioane de dolari pentru a respira același aer cu Trump, la investitură, trebușoara asta este un mizilic. Ba, chiar aș zice, fără să fiu înțeles greșit, mă înțelegeți așadar bine, un singur Caragiale mi se pare cam… puțin. Dacă tot nu au dat casele celea, puteau fi mai generoși.”
Tonul folosit, amestecul dintre atac politic, ironie ieftină și batjocorirea unor gesturi religioase, precum oferirea unui pomelnic în Săptămâna Mare, ridică serioase semne de întrebare cu privire la rolul public pe care Radu Preda pretinde că îl exercită în calitate de cleric. În loc să manifeste discernământ duhovnicesc și echilibru în preajma celei mai importante sărbători creștine, preotul se folosește de ocazie pentru a-și alimenta partizanatul ideologic și a lansa insinuări nedovedite.
Atât stilul, cât și conținutul textului publicat de Radu Preda par mai degrabă să servească unei agende politice și ideologice, decât unui spirit de păstorire autentică. Clericii ortodocși, în marea lor majoritate, evită să transforme actul slujirii în tribună de propagandă sau răfuială publică, cu atât mai mult în timpul Săptămânii Luminate.
