Postarea de pe pagina de Facebook a profesorului Cosmin Dragoste ridică preocupări profunde despre percepțiile și tratamentul migranților în Europa, în special în contextul violenței și terorismului. Profesorul Dragoste atrage atenția asupra unui fenomen pe care îl percepe ca fiind o reacție inegală și partizană față de crimele comise de migranți, în special cei din țările arabe, comparativ cu reacțiile la alte forme de violență și terorism.
El menționează: „Atunci când europenii acuză migrația forțată, planificată a arabilor în Europa sunt retrograzi.” Aceasta subliniază o preocupare că critica politicilor de migrație este adesea respinsă sau etichetată drept învechită sau intolerantă.
Dragoste de asemenea indică o discrepanță în modul în care actele de violență sunt raportate sau abordate în funcție de etnicitatea autorilor: „Când, în Europa, migranți din țările arabe comit atentate, nici măcar nu li se dezvăluie etnia, spre a nu tulbura conviețuirea ‘pașnică’ alături de popoarele europene.” Aceasta sugerează o reticență în media și societate de a discuta deschis despre problemele legate de integrarea migranților și de a adresa problemele de securitate care pot apărea.
Într-o afirmație puternică, Dragoste remarcă: „Când, în Germania, femeilor li se transmite de către Poliție, să iasă pe străzi îmbrăcate decent, să nu fie singure la ore târzii în afara caselor, deoarece pot trezi sentimente ‘legitime’ în sufletul și prohabul migranților arabi, nu avem voie să vorbim despre ‘terorism’.” Aici, el critică ceea ce vede ca o tendință de a plasa responsabilitatea pentru siguranță pe victime, în loc să abordeze agresiunile și să pedepsească agresorii.
Mai mult, el vorbește despre dublul standard în utilizarea termenului „teroriști”: „Dar când aceleași neamuri dau iureș într-o anumită țară, atunci, la comandă, le spunem ‘teroriști’.” Această observație subliniază percepția că eticheta de „terorist” este aplicată selectiv, în funcție de contextul politic și social.
Postarea lui Dragoste este un apel la o discuție mai echitabilă și transparentă despre migrație, violență și terorism în Europa. El solicită o abordare consistentă și justă a acestor probleme, indiferent de etnicitatea sau originea celor implicați, concluzionând cu o întrebare retorică puternică despre natura subiectivă a etichetării terorismului.